Ezt érdemes tudnod az idei Danube Cup-ról, ha jövőre te is szeretnél indulni

A Danube Cup - Duna-menti egyetemek - vállalkozásindítási verseny, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara, és a Corvinus Egyetem rendezésében indult útnak 2016-ban.

Az esemény - a COVID-19 helyzet kapcsán - virtuális közegben, online került megrendezésre: az elődöntő április elején, míg a záróesemény április 21-én zajlott, ahol az elődöntőből továbbjutó csapatok versengtek.

Egy vállalkozás megalapítása előtt kiemelt szerepet kap az üzleti igények felmérése. Ennek érdekében - a mára nemzetközi szinten mozgó versenyen - elvárás volt, hogy a fiatal pályázók a nevezett termékükre, vagy szolgáltatásukra vonatkozó piackutatást végezzenek.

A versenyen megjelent ötletek között volt, akinek levegőtisztító technológia kifejlesztése a célja, más a vállalkozásában látja a nemzetközi egyetemi hallgatók finanszírozási rendszerében megjelenő hiányosságok kiküszöbölésére a megoldást.

A szakmai zsűri a startupokat olyan szempontok mentén vizsgálta, mint például az üzleti koncepció piackutatással alátámasztott megalapozottsága, az ötlet piacképessége és újszerűsége, vagy az ötletet prezentáló csapat felkészültsége.

Mindig jó érzés, ha sikereket érünk el.
Mindig jó érzés, ha sikereket érünk el.Fotó / Shutterstock

Az idén nevezett 4 ország 7 egyetemének 12 csapata közül győztesként a belgrádi Perun csapat került ki, akik a kutatásukkal a már validált, valósidejű DNS vizsgálatokat akarják egyszerűen felhasználhatóvá tenni. A közönségdíjas regensburgi Mentalead csapat is hasonlóan érdekes vállalkozással mutatkozott be. Ők az emberek pillanatnyi hangulatára javasolnak megfelelő terápiás aktivitást a mesterséges intelligencia felhasználásával készült mobilapplikációjuk segítségével.

A versenyben a BME csapata is döntőbe jutott, ahol az ötödik helyezést zsebelték be. A CoWriters - Makovi Bíbor építészmérnök hallgató és csapata - egy együttműködésen alapuló szöveges online szerepjáték köré tervezett jelentős bevétellel kecsegtető üzletet és szolgáltatásokat.

Danyi Pál, a BME Gazdálkodás- és Társadalomtudományi Kar Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének egyetemi docense, a Danube Cup társalapítója és főszervezője úgy nyilatkozott, hogy „Grad-Gyenge Anikó (innovációs dékánhelyettes, GTK) és Jókúti András (Bridge iparjogvédelmi vezető, BME) elindították a Danube Cup Európai Uniós védjegybejelentését, tehát egy ténylegesen európai szintű kezdeményezést sikerült – remélhetőleg – hosszú útjára bocsátani".

Amennyiben saját startup ötleted már megszületett, de olyan felsőoktatásban elérhető szakot keresel, amellyel a tudásodat is elmélyítheted az üzlet megvalósítására, akkor érdemes tudnod, hogy a BME-n számos vállalkozásindításhoz hasznos kurzus elérhető, ahol elméletre épülő gyakorlati tapasztalatot is szerezhetsz. Ilyen például az MBA Vállalkozásfejlesztési specializáció, a Startup menedzsment, vagy az Innovatív vállalkozások indítása és működtetése.

Ha többet szeretnél megtudni a sikeres vállalkozás mibenlétéről, akkor olvasd el ezt és ezt a cikkünket is.