Így változott meg az üzleti etikett a covid alatt

Az üzleti és magánéletben is használt protokoll egyébként is gyengülő szabályait a környezeti hatások alaposan felforgatták az utóbbi időben. Összeszedtük, hogyan változtak meg az üzleti élet magatartási szokásai a koronavírus hatására.

Maszkviselés az új dress codeA legtöbb vállalat áttért otthoni munkavégzésre és a beoltottak számának növekedésével fokozatosan visszatérhet az irodai élet. A járványügyi szabályok betartása viszont ugyanúgy életben marad azok számára, akik úgy döntenek, szívesebben dolgoznak személyes megjelenéssel munkahelyükön. A másfél méteres távolságtartás és folyamatos fertőtlenítés mellett a maszk így az irodai viselet új kötelező elemévé vált. Ha a munkahely nem tesz ajánlást vagy nem írja elő a kötelező FFP2 szájmaszk használatát, akkor a döntés csak rajtad áll, hiszen az etikai kódexek sem adnak tanácsot a kérdésben. A legfontosabb a maszk kiválasztásával kapcsolatban, hogy teljes körű védelmet nyújtson, jól illeszkedjen az archoz, megfelelően fedje az orrot és szájat. Az egészség megőrzése mellett tekintve, hogy akár nyolc órát is eltölthetsz majd benne, próbálj meg egy számodra is kényelmes darabot választani. A textil maszkokkal pedig akár az éppen aktuális szetted színéhez is öltözhetsz. Ha személyes tárgyalásra mész, levenni kizárólag akkor illik, ha a házigazda erre külön engedélyt ad.

A folyamatos maszkviselés miatt a testbeszéd sokkal nagyobb szerepet kapott a hétköznapokban.Fotó / Shutterstock

 Online találkozások és bemutatkozás

A járványhelyzet egyik következménye, a még erőteljesebben jelenlévő online tér. Amit már csak lehet, azt az interneten valósítunk meg, legyen szó több órás üzleti meetingről, a heti félórás megbeszélésről vagy különböző tárgyalásokról. Az online találkozásokra viszont ugyanaz a protokoll vonatkozik, mintha személyesen történne. A késést még szigorúbban veszik. Az offline életben tőlünk független tényezők miatt is elnézhető pár perc, de az internetes térben, ahol az érkezés csak két gomb kattintást jelent, még kevésbé illik késni, mint eddig. Ahogy személyes megjelenés során sem pizsamában vagy pólóban érkeznénk, úgy a virtuális megbeszéléseknek is adjuk meg a tiszteletet a vállalat dress code előírásának megfelelően. Köszönni az éppen aktuális virtuális térbe belépő személynek illik, függetlenül alá-fölérendeltségi társadalmi státuszától. A videó hívást indító személy fogadja a köszönést, majd bemutatkozik. Ha esetleg előttünk már többen is érkeztek ne szakítsuk félbe a beszélgetést, hanem amikor befejezte az előttünk szóló a mondatát, köszönéssel jelezhetjük érkezésünket. Felszólalási szándékunkat a legtöbb platformon egy virtuális kézzel is jelezhetjük.

Érintés és kontakt kezeléseAz irodai visszatérés, személyes tárgyalások során is megváltoztak az eddig használt protokolláris normák. Üdvözlés sorána kézfogást jobb elkerülni, hiszen ezzel kellemetlen helyzetbe hozhatjuk partnerünket, aki kerülné a fizikai kontaktot. Amennyiben mégis nekünk nyújtanak kezet, azt nem illik visszautasítani, utána viszont diszkréten félre vonulhatunk kezet mosni vagy kézfertőtlenítő folyadékot használni. A sajtóban is többször láthattunk nagyobb politikai eseményeket, ahol résztvevők a kézfogás helyett öklözéssel vagy könyökérintéssel üdvözölték egymást. A testbeszéd szerepe nagyobb lett, hiszen a nonverbális kommunikációnkból egy kisebb meghajlással, fejbólintással, széttárt karokkal jelezhetjük vendégünk felé, hogy szívesen látjuk. A mosolyról se feledkezzünk el, hiszen a száj eltakarása ellenére a szem a lélek tükre. Első üzleti találkozások során a névjegykártya cseréjét hanyagoljuk; ha mi szeretnénk adni, minden esetben kérdezzünk rá előtte, hogy megtehetjük-e, vagy az online kapcsolatfelvételt preferálják.

A járványhelyzet a legtöbb eddigi szokásunkat felülírta és a szokásosnál rugalmasabb és megértőbb viselkedést kell tanúsítani. Próbáljunk meg türelemmel fordulni az új szokások kialakulásához, elfogadni és betartani azokat.