Kizárt, hogy mekizzek, az nagyon ciki!

Alighanem ismerős az elképzelés, amely szerint a nem-tanulás eredményeképp mehet majd az ember sült krumplit árulni a mekibe. Sötét felhőként árnyékolja be a jövőnket ez az előrevetítés, ráadásul még a megszégyenült érzés is alaposan arcon csap majd, ha netán mégis erre adnánk a fejünket. De vajon tényleg ennyire kellemetlen beállni a pult mögé?

Valószínűleg sokan gondolják úgy, hogy a gyorséttermek szóba sem jöhetnek, ha munkavállalásról van szó. Bár elsőre hihetetlennek tűnhet, de több az előnye, mint gondolnád; csak ajánlott végigvenni a szempontokat, milyen terveid vannak vele. Szeretnéd például az egyetem alatt végig megtartani az állásodat, vagy csak addig egészítenéd ki a megélhetésedet, amíg tart a nyár, esetleg fel nem vesznek az áhított szakra? Bárhogy is tervezed, akkor is mérlegelned kell, hogy elég-e a szociális, tanulmányi ösztöndíj, kipótolva a diákhitellel, vagy mindenképp, esetleg mindezek mellet is szükség van a havi jövedelmed kiegészítésére.

A mekinél rugalmasan kezelik az időbeosztást, ráadásul sok a fiatal, buli az egész.
A mekinél rugalmasan kezelik az időbeosztást, ráadásul sok a fiatal, buli az egész.Fotó / AFO

Hátránya mindennek van

Az általános hozzáállás szerint a negatívumokat mindig pikk-pakk összeszedi az ember, de ha arról van szó, hogy az élet napos oldalát kell nézni, máris bajban vagyunk. Ennek megfelelően mindenképp teszünk említést a hátulütőkről is, de csak azért, hogy a lélek pesszimista foltja is megnyugvást találjon.
Mindent összevetve kár lenne tagadni, hogy a mekis munkakörnél maga a tevékenység, amit elvégzel, rendkívül egyszerű és monoton. Ez sajnos nem fog változni: minden nap pontosan ugyanazt kell csinálnod. Állni a kasszánál, kiszolgálni, szendvicseket készíteni a konyhán, sült krumplit forgatni az olajban, netán mosogatni. Az embernek fix munkaideje van, aminek lejártakor jön a következő és átveszi, nincs gond, nincs pardon. Egy igazi mókuskerék, amiből persze van kiszállás.
Csakhogy nem muszáj kiszállniA hátrányok sora ezzel gyakorlatilag véget is ért, ha ezeken túllendülsz, a többi már csak hab a tortán. Lássuk, miért:

  • A legtöbb étteremben folyamatos a fogyasztók jelenléte, ekkora pörgés mellett tehát nem lesz időd az órára nézni sem. Célszerű minél forgalmasabb éttermet választanod, így mindig lesz, aki betéved. Noha biztos akadna, aki azt mondaná, hogy a tömött étkezdékben lévő állandó vásárlói létszám mindig feszült hangulatot eredményez, de ha mindig csak az aktuális vevőre összpontosítasz, nem a kígyózó sorra, akkor gyakorlatilag stresszmentesen tolhatod végig a napot. Mire a sornak vége lenne, döbbenten észleled, hogy nem lettek kevesebben, a műszakod viszont pillanatok alatt lejárt. Ha már kevés a változatosság, legalább gyorsan eltelik a nap, unatkozni biztosan nem fogsz.
  • Általában jó a csapatszellem, sok a fiatal, így lehetőséged van sok új embert megismerni. Tulajdonképpen végig poénkodhatjátok a napot.
  • A felelősség minimális. A munka monotonitása miatt nem kell azon aggódnod, hogy nagyot hibázol. Ezt egyszerűen csak csinálni kell. Ugyanakkor ha kedvet kapsz, van lehetőség továbblépésre is.
  • Ez az a munkakör, amit sosem kell hazavinned.
  • Bár az uniformist nem sokan szeretik, technikai szempontból hasznos, hogy nem a sajátruhatáradatamortizálod. Ha esetleg zavar, hogy ilyen szerelésben ismerősökkel futsz össze (akiket ráadásul még ki is kell szolgálnod), akkor keress olyan helyen éttermet, ahol erre kisebb az esély.
  • Ennél a hálózatnál folyamatos a felvétel, kis túlzással bármelyikbe mehetsz. Arról nem is beszélve, hogy rugalmasan kezelik az időbeosztást, így könnyedén igazíthatod folyamatban lévő tanulmányaidhoz is.
  • Ebédszünetben ingyenes személyzeti fogyasztást biztosítanak.
  • Bejelentett munkáról beszélünk, mehetsz 4,6,8 órába is, de ha még nem töltötted be a 18. életévedet, akkor sem probléma, több diákszövetkezettel is kapcsolatban állnak.
Tévhit, hogy végigstesszeled a műszakot, a felelősség kicsi a válladon.
Tévhit, hogy végigstesszeled a műszakot, a felelősség kicsi a válladon.Fotó / 123RF

A gyorséttermi állások méltatlanul degradált megítéléséhez nyilván hozzátartozik 1-2 negatívum, de tartsd szem előtt, hogy ennyi idősen senki nem felsővezetői pozíciókat ír bele azönéletrajzába, ez hiteltelen is lenne. Ha nem kényszerülsz rá, hogy több pénzed legyen, akkor nyilván érdemesebb a tanulmányaidra koncentrálni, a nyári szünet viszont a tiéd! Jó dolog, ha kimozdulsz; az elmúlt évben úgyis otthon ültél pizsamában. Nyáron nyugodtan vállalj többet, legalább nem a szüleidet húzod le a szórakozásod költségeivel.
Ha dolgozol, az sosem ciki, légy büszke magadra, hogy bevállaltad! Alázatra és megbecsülésre tanít, amit később jól fogsz tudni kamatoztatni az életben.