3 ok, amiért megéri szakmai gyakorlatot vállalnod

A szakmai gyakorlat elvégzése sok képzésen kötelező feltétel a diploma megszerzéséhez, de mi minden pluszt nyerhetsz azzal, ha belevágsz? Hoztunk nektek pár érvet, miért ne csak kötelezően elvégzendő feladatként tekints rá.

A gyakorlatorientáltság az élet minden területén nagyon fontos, ugyanis a mindennapi problémák megoldásánál is jól jön, ha az ember racionálisan közelíti meg a dolgokat és nem csak az elméleti tudására tud alapozni.

Napjainkban a duális, levelezős egyetemi képzések is egyre népszerűbbek, amelyek lehetővé teszik, hogy hallgatóik ne csak az előadótermek falai között körmölve tehessenek szert tudásra. A szakgimnáziumok utolsó két évfolyamán is kötelező a nyári gyakorlat, ám a cikk témája és tartalma főképp a felsőoktatásban résztvevő diákokat veszi célkeresztbe.

Lássuk, miért éri meg szakmai gyakorlatot vállalnod!

Jól mutat az önéletrajzban

A tanulók diákmunka gyanánt jó esetben szakmai területükhöz kapcsolódó tevékenységet választanak, amelynek köszönhetően hatalmas előnnyel indulnak a munkaerőpiacon kortársaikhoz képest, ugyanis önéletrajzukba bele tudják írni tapasztalatként a „dolgos éveket".
Sok hirdetésnél megfigyelhetjük, hogy nem elvárásként, hanem előnyként tüntetik fel a kapcsolódó területen fennálló jogviszonyt. Továbbá sok helyen még kitételként sem szerepel 'x' évnyi tanulmány, csupán az a lényeg, hogy megkezdjük azt. Belefuthatunk olyan hirdetésekbe is, ahol nappali tagozatosnak lenni elvárás.

A gyakornoki munkavállalás során nem csak a munkatapasztalat megszerzése, hanem az új kapcsolatok kialakítása is nagy előnyt jelenhet a késbőbbiekben.
A gyakornoki munkavállalás során nem csak a munkatapasztalat megszerzése, hanem az új kapcsolatok kialakítása is nagy előnyt jelenhet a késbőbbiekben.Fotó / Meló-Diák

Időbeosztás és fizetés

A fizetések egyértelműen kedvezőbbek, mint például a fizikai munkák esetében, ami kétségkívül nagyon csábító, sőt az időbeosztás is sokkal rugalmasabb. Általában nem műszakban kell dolgozni és havonta kell egy meghatározott számú órát teljesíteni.
Jellemző az is, hogy az állásokat hosszútávú lehetőségként írják ki, ezért a legtöbb esetben nyári munkaként nem opció.

A magasabb fizetések miatt természetesen nagyobbak az elvárások is, általában ez társalgási szintű angol/német nyelvtudást (sok esetben minimum középszintű nyelvvizsgát) és jó informatikai ismereteket takar; a Word, Excel és a Powerpoint kezelése elengedhetetlen ismeretanyag. Továbbá érdemes lehet a B kategóriás jogosítvány meglétét megemlíteni az önéletrajzban, ugyanis előnyt jelenthet.

Kapcsolatok

Fontos, hogy ha a munkáltatók megbíznak egy diákban, úgy a már megtanított dolgokat nem kell ismét elmagyarázniuk, tehát ha többletmunka merülne fel, van kihez fordulniuk.
Nem szabad elfelejtenünk, hogy ha komolyan vesszük a dolgunkat, pontosan és lelkiismeretesen dolgozunk, fennállhat annak is az esélye, hogy az egyetemről a munkaerőpiacra kilépve, a diplomát a kezünkben tartva is szívesen fogadnak bennünket azon a helyen, ahol addig dolgoztunk.

Összegezve tehát elmondható, hogy igenis érdemes eljátszani a gondolattal, hogy gyakornoki állást keresünk diákmunkaként. Hiszen nem csak az önéletrajzodban fog jól mutatni, de pénzed és a kapcsolataidat is gyarapíthatod általa.

A Karrier rovat támogatója a Meló-Diák. Az eredeti cikküket itt olvashatod el.