A legbotrányosabb dolgok, amiket cégek valaha elkövettek - I. rész

Világunkban fontos szerepet töltenek be a nagyvállalatok. Hozzájárulnak a gazdaság pörgéséhez, technológiai fejlesztésekhez, és innovatív ötletekkel támogatják a jövőt. Azonban a nagy hatalommal sokszor vissza is élnek ezek a cégek. A következő vállalat olyan botrányos dolgot művelt, amelyre nem nagyon van mentség.

Az első cég, aminek sztoriját bemutatjuk, a British Petroleum, azaz a BP, ahol azóta is viselik tetteik következményét, amelyet talán sosem fog elfelejteni az emberiség. Ha érdekel, hogy hogyan élhet túl egy nagy krízist egy cég, olvasd el ezt a cikkünket is.

Az olaj nem a vízbe való

2010. április 20-án robbant fel az észak-amerikai Mexikói-öbölben a világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalatának, a BP-nek Deepwater Horizon névre keresztelt fúrótornya, amellyel minden idők egyik legpusztítóbb olajkatasztrófáját idézték elő.
A baleset során 11 ember vesztette életét, a Mexikói-öböl vizébe pedig 780 ezer köbméter olaj szivárgott.

Ez volt minden idők egyik legpusztítóbb olajkatasztrófája.
Ez volt minden idők egyik legpusztítóbb olajkatasztrófája.Fotó / AFP

A robbanást kiváltó okok között szerepelt, hogy a költségek csökkentésének érdekében kihagytak a torony építése közben egy drága szelepet, ami talán megelőzhette volna a katasztrófát.

A focipálya méretű fúrótorony balesete után igyekeztek megfékezni az olaj szivárgását, azonban az 1500 méter mélyen lévő kutat csak három hónap elteltével sikerült teljesen elzárni: 700 millió liter olaj szennyezte be a nyílt vizet. Június elején már egy 25 ezer négyzetkilométer nagyságú olajsziget úszott az óceán felszínén.

Mennyit ér ennyi élet?

A vállalatot több mint 65 milliárd dollár kártérítésre kötelezték, ebből 18,5 milliárdot a környezetvédelmi szabályok megszegéséért kellett fizetniük. A mélytengeri olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására összesen 9,5 milliárdot költöttek, a BP pedig 70 milliárdot veszített a piaci értékéből abban az évben.

Rengeteg elpusztult állatot jelentettek a környezetvédelmi hatóságok.
Rengeteg elpusztult állatot jelentettek a környezetvédelmi hatóságok.Fotó / AFP

A robbanás által okozott természeti károk felbecsülhetetlenek. Több mint nyolcezer állatfajt érintett valamilyen módon a katasztrófa – 2010 novemberéig mintegy 7000 elpusztult állatot jelentettek a környezetvédelmi hatóságok. Több mint 6000 madár, 609 teknős és 100 delfin esett áldozatul, de még a tragédia után egy évvel is tízszer-tizenötször annyi tetemet sodort partra a víz, mint az azt megelőző években.

A baleset az élővilágra gyakorolt hatásokon kívül a halászatban és a turizmusban okozta a legnagyobb károkat, melyek kárpótlásaként több millió dollárt kellett fizetnie a cégnek.