Egyetemi képzéstől az exporthitelezésig - interjú Jákli Gergellyel

"Ha az elmúlt 3 évet nézzük, azon az úton haladtunk, hogy exportfinanszírozási tevékenységünket folyamatosan szélesítsük, minél jobban ki tudjuk szolgálni az exportálásra nyitott hazai kis- és közepes vállalkozásokat is és megpróbáltunk minél inkább jelen lenni a finanszírozói piacon. Ezt folytatjuk a továbbiakban is" - mondja Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója.

Az elmúlt év nagyban befolyásolta a gazdaságot. Hogyan hatott a koronavírus-járvány az exportfinanszírozásra?

A COVID teljesen átszerkesztette a tavalyi évünket.
Fontos azt látni, hogy egyfajta anticiklikus szerepünk van, ugyanis amikor a kereskedelmi bankok a piaci környezet változásainak hatására kicsit óvatosabbá válnak, olyankor ki kell ellensúlyoznunk ezt a piaci tendenciát.

Ezáltal a tavalyi évünk lényegében arról szólt, hogy a megváltozott piaci környezetben olyan pénzügyi eszközöket nyújtsunk az exportértékláncba betagozodó vállalkozásoknak, amelyek segítségével megóvjuk őket a pandémia okozta gazdasági károktól.

Egyrészt finanszírozás útján stabilizáljuk a gazdálkodásukat; másrészt – az általunk nyújtott széleskörű pénzügytechnikai eszközökkel – támogassuk őket a piacokon nyílt új lehetőségek kiaknázásában.
Ugyanakkor, bár megváltozott a pénzpiaci környezet és így újabb, speciális termékekkel bővítettük a portfóliónkat, az exportáló és a köréjük rétegződő gazdasági szereplőket célozzuk, kiemelt fókusszal a kkv-kra. Ha a számokat nézzük, akkor ma már nem csak a nagyvállalatok színtere az export, hanem egyre több kis- és középvállalkozás is be tud tagozódni a külkereskedelembe közvetlenül vagy közvetve, beszállítóként. Az ő, jelentős hozzáadott értékük ugyanúgy megjelenik a magyar gazdaságban.

Milyennek látja a mai fiatal vállalkozásokat, hogyan élték meg az elmúlt éveket?

Szerintem ma már sokkal tudatosabbak a vállalkozók. Akik ma aktívan tevékenykednek, többségük átélte a 2008-as pénzügyi válságot, és az akkor megtapasztaltak alapján a legtöbb vállalkozónál már bekapcsoltak az automatizmusok, elkezdtek figyelni a fizetőképesség fenntartására, és aktívan piacokat keresnek. Felismerték, hogy a vevőkapcsolatok fenntartása, diverzifikálása és az új vevők folyamatos keresése a túlélés záloga lehet nehéz periódusokban.

Az általunk tavaly összeállított programcsomag keretében egy olyan hitelterméket fejlesztettünk, ami a legkisebb vállalkozástól a legnagyobbig, az éven belüli forgóeszköz hiteltől a hosszúlejáratú, beruházási célú finanszírozásig alkalmazható. A forgóeszköz hitel lényege, hogy a cégnek legyen likviditása, biztonsági tartaléka, legyen pénze a mindennapi működéshez. Másfél évvel a pandémia megjelenését követően ugyanakkor már érzékelhető a beruházási hajlandóság újraélénkülése is. Még mindig tartalékolnak az ügyfelek, de a beruházási kedv is nő.

Melyek azok a feltételek, amelyeknek egy vállalkozásnak meg kell felelnie ahhoz, hogy az EXIM ügyfele lehessen?

Ami a legfontosabb, hogy az exportszerkezetben működjön az adott vállalkozás, vagy már tervezze az abba való bekapcsolódást. Nem csak a direkt exportőröket, tehát a külföldre közvetlenül szállító vállalkozásokat, hanem azokat is ki tudjuk szolgálni pénzügyi termékekkel, akik nekik szállítanak. Ha a Kárenyhítő Programcsomagunkat nézzük, ez alapszempont volt.
Fentiek alapján, van olyan termékünk is, ami kifejezetten a jövő exportőreinek szól és az a célja, hogy azon vállalkozások, akik látnak lehetőséget az exportban, de ehhez még finanszírozásra van szükségük, meg tudjanak jelenni termékükkel a külpiacokon.

Tehát mindenkinek, aki a külkereskedelem részévé akar válni, van valamilyen pénzügyi megoldásunk.

Az a fiatal vállalkozó is fordulhat Önökhöz, aki nem tudja még bemutatni, mennyi az árbevétele az elmúlt 3 évben, de szívesen kilépne a külföldi piacra?

Abszolút. Azért is, mert nálunk nem csak hitelekről tudunk beszélni, hanem tőkefinanszírozásról és exportbiztosításról is. A halasztott vevőkövetelésekre nyújtott exportbiztosítást például a következőképpen kell elképzelni: van egy szolgáltatásom vagy egy termékem, amit el akarok adni. Az első tárgyalás általában úgy zajlik, hogy a vevő elvárása az, hogy előbb szállítsam le az árut és ők utána 60-90 napon belül kifizetik azt. Az eladó viszont azt szeretné, hogy a vevő fizessen előre, mert neki még le kell gyártania a terméket és ezt valamiből finanszírozni is kell, illetve tart a külföldi vevő utólagos nemfizetésétől. Az ilyen kockázatok lefedésére, kezelésére alkalmazzuk az említett konstrukciót. Ha a megadott fizetési határidőn belül a vevő külföldről nem fizet, az EXIM kifizeti ezt a vételárat - tehát nem kockáztatom a bevételt -, illetve ezeket a követeléseket meg is tudjuk vásárolni. Például, ha egy 1-2 éve létező cég eladja a termékét külföldre, 180 napos fizetési határidővel, akkor az értékesítést követően a cég számláján egy héten belül megjelenik az ellenérték az EXIM-től, és a 180. napon a külföldi vevő majd felénk fogja teljesíteni a fizetési kötelezettségét.

A Kárenyhítő Hitelprogramban 32 millió forint volt az éves árbevétele a legkisebb cégnek, aki hitelt vett fel, míg a legnagyobbnak több, mint 500 milliárd forint.

A legkisebb hitelösszegünk 1,5 millió forint volt, míg a legnagyobb a 18 milliárd forintot is meghaladta. Ez is mutatja, milyen nagy a szórás az ügyfeleink méretében. Célunk, hogy a lehető legegyszerűbben, kedvező kamatozású forrást tudjunk biztosítani számukra; forgóeszköz-hitelezést rövid vagy középtávon, illetve beruházási hitelt hosszú távon.

Számokban hogyan jelenik meg az EXIM fejlődése?

2012-ben 270 ügyfelünk volt, idén, 2021 első negyedévében pedig már átléptük a 2000-es ügyfélszámot is.

A tavalyi évben minden idők legaktívabb teljesítményét hoztuk: 1100 milliárdot meghaladó hitelállománnyal zártuk a 2020-as évet, ami azt jelenti, hogy a teljes magyar vállalati hitelállomány 11 százalékát az EXIM adta.

Emelett tőkeági finanszírozást is végzünk, ma már 12 tőkealapban vagyunk tulajdonosok vagy résztulajdonosok, valamint a világ 25 országában van közel 70 tőkebefektetésünk.

Az EXIM több képzést is tart a fiatal generáció számára.
Az EXIM több képzést is tart a fiatal generáció számára.Fotó / mediacity /Pezzetta Umberto

Milyen lehetőségei vannak az egyetemistáknak és a pályakezdőknek az EXIM-nél?

Exporthitelezéssel, az országhatárokon átnyúló speciális hitelezéssel Magyarországon - egyedüliként - mi foglalkozunk, ezért ezt a kompetenciát nekünk nevelni kell. Ennek érdekében hoztuk létre a Corvinussal közösen az Exporttámogatás és exporthitelezés tantárgyunkat, ami nagyon népszerű óra lett az egyetemen.
A célunk az volt, hogy gyakorlati képzést adjunk. A saját kollégáink oktatnak, és a kurzus végén általában 1-2 gyakornokot fel is veszünk a céghez.

Három éve indult ez a tárgy, és az évfolyam legjobban teljesítő hallgatói mind nálunk dolgoznak.

Van aki már elvégezte a mesterképzést, és teljes munkaidőben dolgozik nálunk, de olyan is akad, aki még végzi a tanulmányait, ezért részmunkaidősként tevékenykedik.

Szerintünk arra kell nevelni a jövő pénzügyi döntéshozóit és vezetőit, hogy szofisztikált pénzügyi eszközhasználatban gondolkodjanak, hogy a céloknak mindig a legmegfelelőbb pénzügyi eszközöket használják. Az exportfinanszírozás nagyon összetett, mert sokféle finanszírozási technika van benne: hitelezés, garanciák, biztosítások. Ezzel a tárggyal az is a célunk, hogy a diákok legalább halljanak erről a lehetőségről és amikor majd odaérnek a karrierjük során, hogy egy exportáló vállalatnak valamilyen pénzügy divízióját vezetik, akkor meg tudják találni a legmegfelelőbb megoldást, amely segítségével egy csomó kockázatot el tudnak kerülni.

Többnyire kereskedelmi bankokból átjött munkatársakat, vagy pályakezdőket veszünk fel, de elsősorban inkább a fiatalabb generációt próbáljuk meg kinevelni.

A mai generáció szerintem rendkívül céltudatos, pontosan tudják, hogy mit akarnak elérni, de egy kicsit azt érzem, mintha a melót ki akarnák spórolni a feladatokból. Pedig ezt nem lehet megtenni, mert nagyon kell a rutin és a tapasztalat, amit kemény, kitartó munka nélkül nem lehet megszerezni - ez az idők során sem változott. Lehet, hogy valamit már megtanultak a könyvekből, de sok tárgyalásra, gyakorlatra van szükség, hogy az ügyfelekkel szemtől-szemben is találkozzanak és megtapasztalják, hogy mire kell odafigyelniük.

Hogyan állnak manapság a fiatalok a hitel felvételéhez?

A fiatalok képzése e téren is elengedhetetlen. A Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank Pénz7 elnevezésű kezdeményezése is ezt szolgálja. Különböző korosztályokban felmérték, hogy van egyfajta óvatosság bennük a pénzügyekkel szemben és nehezen fogadják el, hogy ezzel igenis foglalkozni kell. Gondoljunk akár csak a zsebpénz kezelésre. Tehát én azt tapasztalom, hogy a 17-18 évesek - a gimnázium végi korosztály - még nagyon tapogatózik ezen irányok tekintetében.
A fiatal vállalkozói generáció viszont nagyon szívesen von be külső pénzügyi tőkét. Ha van egy jó ötletük, akkor szívesen nyúlnak különböző tőkebefektetésekhez, vagy valamilyen stratup finanszírozási programhoz. A kérdés mindig az, hogy valaki fel tudja-e mérni az ötletének és a vállalkozásának az értékét.

Mik az EXIM céljai a közeljövőben?

Az idei évre még a pandémia gazdasági hatásainak kezelése a cél: egyrészt a Kárenyhítő Hitelprogram az év végéig fut, úgyhogy ott még vannak teendőink. Elindítottunk tavasszal egy új beruházási hitelprogramot is a kkv-knak, ami szintén decemberig érhető el. Ez egy 10 éves futamidejű, kedvezményes kamatozású, euró vagy forint alapú finanszírozás.
Én azt gondolom, hogy az év utolsó negyedéve már a beruházásokról fog szólni.
A mi aktuális üzleti stratégiánk idén jár le, úgyhogy a mindennapi aktív munka mellett ennek megújítására készülünk.
A távlati terveink szerint ismét előtérbe kerül a külföldi finanszírozás, a belföldi piacokon pedig egyre erősebb lesz a kkv fókusz.
Terítéken van továbbá a zöld, fenntartható finanszírozás definiálása, kidolgozása, illetve a magyar cégek külföldi befektetéseinek finanszírozási hátterének kialakítása.

Jákli Gergely

- 38 éves

- Nős, egy négyéves fiú édesapja.

- A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karának számvitel szakán, Zalaegerszegen szerzett diplomát, 2009-ben a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karát is elvégezte.

- Az EXIM csapatához 2014-ben csatlakozott, ahol a belföldi akvizíciós terület koordinálása után a vezérigazgatói kabinet igazgatója lett. 2018 májusától vezérigazgató.