Egyre népszerűbbek a diákok körében a gyorséttermi munkák

A mai rohanó világban megnőtt a kereslet a gyorséttermek iránt. Egyre több étteremlánc helyez ki új üzleteket szerte az országban, számos új munkahelyet teremtve ezzel. A diákok körében mindig is népszerűnek számítottak ezek a pozíciók, mutatjuk miért!

Ha csak zsebpénzként, vagy tanulmányaid mellett lenne szükséged költőpénzre, a gyorséttermi munka kitűnő megoldás lehet.

Mert fiatalosTévhit, hogy oda csak olyanok mennek, akik mindenhonnan kiszorultak. Rengeteg gyorsétterem foglalkoztat különböző pozíciókban diákokat és általában fiatalos munkakörnyezettel és csapattal várják az új alkalmazottakat. Legtöbb helyen, ha betöltötted a minimálisan meghatározott kort, tehát a 16. életévedet (kasszázásnál 18.-at) akkor bármilyen végzettség nélkül jelentkezhetsz a munkára.

Mert rugalmasA beosztásodat nagy mértékben te határozhatod meg, tehát a munkavégzésed idejét igazíthatod a szabadidődhöz vagy a tanulmányaidhoz is. Sok helyen még a minimálisan teljesítendő óraszám is fel van feltűntetve, amit le kell dolgoznod hetente vagy havonta. Ez szintén nagy mozgásteret biztosít az időbeosztásodat illetően.

Mert sokrétűA gyorséttermi diákmunkák választéka széles és nem csak egyféle pozíciót kínálnak. A konyhai alkalmazotti pozíció mellett, kinek a legfőbb munkaköre az ételek készítése, jelentkezhetsz akár kisegítőnek, csomagolónak vagy kasszakezelőnek is. Érdemes tudni, hogy a legtöbb helyen lehetőség van a fejlődésre és előléptetésre. Ha jól betanulod és ellátod a feladatkörödet, lehetőséged nyílhat feljebb jutni a ranglétrán, ami már komolyabb, akár menedzseri pozíciót is jelenthet, és ezzel arányosan a bérezésed is nőhet.

Mert számos előrelépési lehetőséged vanA gyorséttermekre jellemző, hogy dolgozóik megbecsülésben és nem mindennapos karrierlehetőségekben is részesülhetnek. Van olyan étteremlánc, amely értékeli azon munkavállalókat, akik hosszútávra terveznek csapatuk tagjai lenni, így a megadott hónapszám (például 3 és 6 hónap) után béremeléssel jutalmazzák őket.
Sok helyen ösztöndíjprogram keretében diákoknak is lehetséges a karrierépítés. Akár egy év alatt oktató, kisvezető vagy menedzseri beosztásokból is válogathatsz. Ez kiváló pénzszerzési lehetőség a tanulmányaid folytatása mellett, hiszen akár 18 éves korodra már komolyabb pozícióban is foglalkoztathatnak.

Ha csak zsebpénzként, vagy tanulmányaid mellett lenne szükséged költőpénzre, a gyorséttermi munka kitűnő megoldás lehet.
Ha csak zsebpénzként, vagy tanulmányaid mellett lenne szükséged költőpénzre, a gyorséttermi munka kitűnő megoldás lehet.Fotó / Meló-Diák

Mert rengeteg bónusz és kedvezmény társul melléMindegyik gyorsétteremláncról elmondható az, hogy alkalmazottait teljesítményük arányában jutalmazzák, legyenek bármilyen beosztásban: diákmunkás vagy állandó alkalmazott, nem tesznek közöttük számottevő különbséget. Mindenki azonos lehetőségekkel indul és univerzálisan vonatkozik minden alkalmazottra, hogy bónuszok és kedvezmények alanya lehet.
Legtöbb esetben a gyorséttermi dolgozók kedvezményekkel rendelkeznek az étkezés terén. Van olyan hely, ahol kedvezményesen lehet fogyasztani, de akad példa arra is, hogy a cég ingyenes étkezést biztosít minden dolgozó számára, ez nyilvánvalóan az étteremtől függ. Van, ahol korlátlan italfogyasztással jutalmazzák a munkavállalókat és akad, ahol kuponokat adnak.

Mert a túlóra és az esti műszak itt jutalomHa valaki kitűzte célként, hogy extra zsebpénzt szerezzen, az sem akadály. Sok étteremlánc biztosít lehetőséget arra, hogy a dolgozói vállalhassanak túlórát vagy esti műszakot. Tudni kell azonban, hogy törvényileg meghatározottan minden elkezdett plusz óráért köteles a munkáltató a munkavállalót kifizetni, viszont ez is korlátozva van. Nem vállalhatsz több plusz munkát, mint amennyi elő van írva a törvényben.
Az esti műszak bérezése eltérő a nappali műszakétól. Ha este vállalsz munkát (este 10 és reggel 6 óra között) akkor 30 százalékos éjszakai pótlékot kapsz, ami a munkabéreden felül fizetendő.
Legtöbb helyen kötelező minimum egy hétvégi alkalom vállalása, de erősen ajánlott is. Ha fiatal vagy és hétvégére nincs különösebb programod, megéri vállalni!

Mert plusz juttatásokkal is járAkad olyan gyorsétteremlánc, amely öltözőket, akár tusolási és egyéb tisztálkodási lehetőségeket is biztosít dolgozóinak! Ha vidékről érkeznél, vagy csak hosszas ingázás után jutsz el a munkahelyedig, a cégek gondoskodnak arról, hogy a Munka Törvénykönyvének megfelelően járuljanak hozzá a munkába jutásod költségeihez.

Korábban már összeszedtük nektek, hogy a jó benyomás érdekében hogyan készülj fel egy jól összeállított önéletrajzzal, vagy motivációs levéllel az állásinterjúra.

A Karrier rovat támogatója a Meló-Diák. Eredeti cikküket itt olvashatjátok el, ahol lehetőség van utána nézni mentorprogramjuknak és aktuális álláslehetőségeiknek is!