Már dolgozhatnak a Nyári diákmunka program résztvevői

Már dolgozhatnak a Nyári diákmunka program résztvevői

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta: a kormány 3 milliárd forintos keretösszegű programjával 16-25 év közötti, nappali képzésben tanuló középiskolásokat, egyetemistákat juttat szünidős álláshoz.

A diákok a program keretein belül vagy önkormányzati, vagy a mezőgazdaság, a turizmus-vendéglátás területén folytatott nyári munkára jelentkezhetnek

  • legfeljebb két hónapra,
  • maximum napi 6, a vállalkozásoknál napi 8 órás munkára.

Az önkormányzati munkáltató a teljes munkabért megkapja bértámogatásként. A cégek számára a munkabér összegének háromnegyedét téríti meg a kormány.

A program keretein belül 16-25 év közötti fiatalokat juttatnak szünidős álláshoz.
A program keretein belül 16-25 év közötti fiatalokat juttatnak szünidős álláshoz.Fotó / Mediaworks

 

A diákmunka a fiatalok és foglalkoztatóik szempontjából is nagyon hasznos lehetőség:

  • a tanulóknak, hallgatóknak a korai munkatapasztalat megszerzése mellett tisztességes jövedelmet biztosít,
  • a cégek a mezőgazdasági idénymunkák miatt és az idegenforgalmi főszezonban megsokasodó feladatokhoz így állandó munkatársaik mellett külső segéderőt vehetnek igénybe.

A kormány 2013 óta 210 ezer fiatal nyári munkavégzését támogatta összesen mintegy 20 milliárd forinttal. A Vállalkozások munkaerő támogatása programban pedig idén már több mint hatezer 25 év alatti álláskereső elhelyezkedéséhez járult hozzá több mint 3 milliárd forinttal.

A munka során megszerzett gyakorlat megkönnyíti a diákok későbbi elhelyezkedését.
A munka során megszerzett gyakorlat megkönnyíti a diákok későbbi elhelyezkedését.Fotó / Mediaworks

 Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke elmondta: "A tanév végével nagyon sok fiatal szeretné hasznosan eltölteni a szünidejét, munkatapasztalattal gazdagodni. A nyári diákmunka program ebben óriási segítséget nyújt, hiszen a kormányzati bértámogatásnak köszönhetően még inkább „megéri" őket foglalkoztatni. A kezdeményezés a korábbi években a tagjaink szerint is nagy sikert aratott, ezért a Fidelitas részéről javasoltuk a kormánynak, hogy fontolja meg annak ismételt elindítását. Emellett szól a diákok önálló jövedelemhez jutásán túl az is, hogy az így megszerzett gyakorlat megkönnyíti későbbi elhelyezkedésüket."

A program részletei a munka.hu oldalon érhetők el.

forrás: ITM