Diplomás lettem! Most mit tegyek?

A végéhez közeledik a boldog és felszabadult egyetemi élet? Lassan sikeres záróvizsgával búcsúzol az iskolától, kézhez kapod a diplomád és nyugtázod, hogy a sok tanulásnak meglett a gyümölcse! Azután telnek a napok és elgondolkozol, vajon most merre tovább?

Az alapképzés befejeztével ismét ugyanazon döntés előtt állunk, mint érettségi után; tanulni vagy inkább dolgozni? Mindkét opció hatalmas lehetőségeket rejt magában, amelyeket most bemutatunk, hátha segítségedre lesznek a döntésben!
Érvek a munkakeresés mellettA felsőoktatásban eltöltött éveid alatt, habár rengeteg tudásra tettél szert, munkatapasztalatot csak a diákszövetkezeten, esetleg egyes gyakornoki pozíciókban szereztél. A tanulás mellett végzett munka rendkívül hasznos tudással vértezett fel, amit a diplomád megszerzését követően rögtön kamatoztatni tudsz majd. Amennyiben olyan szerencsés vagy, hogy a cég, ahol a gyakornoki időd töltötted fő állásban szeretne foglalkoztatni, azt javasoljuk fogadd el a lehetőséget! Egy nagyvállaltnál eltöltött egy-két év hatalmasat lendíthet a későbbi munkakeresésed során. Ne felejtsd el, teljes munkaidő mellett van még lehetőséged tanulni, de nappali tagozat esetén nincs módod heti 40 órát dolgozni!
Tudnod kell azonban, hogy a munkaerőpiacon a pályakezdők mindig nehezebben érvényesülnek társaiknál, ennek okán érdemes minél hamarabb munkába állni. Amennyiben a munkakeresés mellett döntesz, olyan önéletrajzot kell gyártanod, amellyel kitűnsz a többi jelentkező közül. Felejtsd el a régimódi Europass és Word formátumú CV-ket! Az interneten rengeteg olyan felület van, ahol több száz templatet találsz ingyen, amelyek segítségével a személyiségedhez és a pozícióhoz megfelelő önéletrajzot alkothatsz! Ahhoz, hogy te legyél a biztos befutó, csatolj egy frappáns motivációs levelet a pályázati anyagodhoz, valamint a szakdolgozatod.
A munkavállalás melletti legnagyobb érv a tapasztalatszerzés mellett a kereseti lehetőség. Ahhoz, hogy tudd, milyen pozícióból indulsz a piacon, mindig nézd meg az aktuális statisztikákat! Készülj fel arra, hogy az állásinterjún meg fogják kérdezni, mennyi a bérigényed, ez esetben fontos, hogy reális összeget várj el!

A munkavállalás melletti legnagyobb érv - a tapasztalatszerzés mellett - a kereseti lehetőség.
A munkavállalás melletti legnagyobb érv - a tapasztalatszerzés mellett - a kereseti lehetőség.Fotó / Shutterstock

Érvek a továbbtanulás mellett

Habár említettük, hogy a pályakezdők nehezen helyezkednek el a piacon, vannak olyan pozíciók, amelyek esetén elvárás az egyetemi végzettség. Amennyiben szeretted a főiskolai éveid, inspirált a tudásvágy és mindig újabb és újabb ismeretanyaggal a birtokodban jó kedvvel keltél fel reggelente, ne hagyd abba! Léteznek olyan szakok, amelyek teljes, átfogó képzést, csak a mester diploma megszerzésével adnak. Ezek esetén olyan plusz gyakorlat és tudás halmozódhat fel, amellyel nehéz lesz vetekedni!
Arról nem is beszélve, hogy a mesterképzés elvégzése alatt szinte minden esetben kötelező egy meghatározott gyakornoki idő letöltése a diploma megszerzéséhez. Ezeket a pozíciókat általában nagyvállalatok és multinacionális cégek hirdetik meg, amelyek szívesen alkalmaznak olyan pályakezdőket, akik megtanulták már a rendszerek csínját-bínját. Ha ügyes leszel, van rá esély, hogy az adott vállalatnál az egyetem elvégzését követően leszerződtessenek.
A tanulással töltött éveid alatt megalapozhatod a tudományos életed is. Használd arra a plusz két évet, hogy kapcsolatokat építs, publikálj, így nagyobb eséllyel indulsz a PhD irányába!