Új világrend a munkaerőpiacon

A pandémia felgyorsította a munkaerő-piaci folyamatokat, hatékonyabb és rugalmasabb lett a munkaszervezés. A fizikai munkák iránt csökkent a munkavállalói kereslet, miközben már jobban megfizetik őket, mint „fehérgalléros" kollégáikat. Mutatjuk a részleteket!

Az összesen 420 ezer atipikus keretek között foglalkoztatott dolgozók kétharmadát képviselő tagszervezetek legfrissebb adatai alapján a DiákÉSZ*, a KÖZÉSZ* és az MMOSZ* tette közzé, hogy a korábbiaknál komolyabb és felelősségteljesebb feladatok várnak az atipikus keretek között foglalkoztatottakra, mert már nemcsak a multinacionális nagyvállalatok, hanem a kis- és középvállalkozói (KKV) szektorba tartozó cégek is közülük választanak jelölteket a betöltetlen pozíciókra.

* Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (KÖZÉSZ), Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) és Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ)

Nyárra ismét kialakult a korábbi évekből már ismert munkaerőhiány, ami miatt az egyre bővülő hiányszakmák esetében hosszabb toborzási idővel és nagyobb költséggel kell számolni a munkaadóknak.
A minőségi munkaerőállomány kiválasztása, képzése és megtartása olyan versenyelőnnyé vált, hogy a HR-szolgáltatóknak egyre nagyobb szerepe, feladata és felelőssége lett a cégek életében.

Az atipikus foglalkoztatás

  • rugalmas,
  • projektszemléletű,
  • és garanciális elemekkel kiegészített, ami a jelen helyzetben különösen fontos szempont, ezért előnyben részesítik a munkaadók.

Szinte minden szektorban dinamikusan érezhető az élénkülés, mind a szakképzetlen, mind a szakképzett fizikai állomány felvételére vonatkozóan:

  • A fizikai munkák iránt csökkent a munkavállalói kereslet, miközben már megfordult a trend, jobban megfizetik, mint a „fehérgalléros" kollégáikat.
  • A diplomás és nem diplomás szellemi tevékenységet végzők tekintetében nem mutatkozik jelentősebb változás, mert a home office lehetőségei miatt egy új, rugalmasabb és mindkét fél által kedveltebb, működőképesebb foglalkoztatási forma került kialakításra, ezért ezekben a munkakörökben kevéssé volt jellemző a munkahelyek megszűnése.
MMOSZ legfrissebb adatai
MMOSZ legfrissebb adataiFotó / MMOSZ

Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke szerint a koronavírus-járvány egyértelműen felgyorsította a munkaerő-piaci változásokat, nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is.

A koronavírus-járvány kitörése nélkül lehetetlen lett volna ilyen gyorsan, ennyire látványos eredményt elérni azokon a területeken, ahol korábban csak irodai környezetben elképzelhető munkakörökbe kerestek dolgozókat vagy a toborzás az eredménytelenség miatt már múlt év februárjában megfeneklett. További pozitív hozadék, hogy összehozta a 21. századi munkavállalói igényeket a vállalatvezetők érdekeivel.

További változásokat hozott a covid, hogy

  • azon területek, vállalatok, akik előbb újra tudtak indulni, ők rendkívüli versenyelőnyre tettek szert, mert hozzájuk vándoroltak át azok a gyakorlattal és munkatapasztalattal rendelkező munkavállalók, akik a járvány által mélyebben érintett iparágakban, cégeknél elvesztették munkájukat, egzisztenciájukat;
  • mind munkavállalói, mind partneri oldalról egyre nagyobb igény van a digitális, online megoldásokra a gyorsaság, földrajzi távolságok áthidalása miatt, s mert a munkaerőpiacon egyre aktívabb Y és Z generáció elvárásai is ebbe az irányba mutatnak;
  • a bővülő lehetőségekkel a felelősség is fokozott, ezért felhívják a cégek figyelmét, hogy minden esetben ellenőrizzék, kölcsönbeadó partnereik szerepelnek-e a Munkaerő-kölcsönzők országos listáján, eleget tettek-e a vagyoni letétemelés követelményének, rendelkeznek-e érvényes kölcsönzési engedéllyel.

Majzik Nándor DiákÉSZ főtitkár szerint a diákokat érzékenyen érinette a covid, mert míg korábban válogathattak a munkák közül, addig egyik pillanatról a másikra ez a helyzet megváltozott, sokkal kevesebb lehetőségük lett. A DIÁK-ÉSZ azt reméli, hogy idén nyáron ismét elérik a 2019-es foglalkoztatási volument. A vendéglátás, a turizmus és a rendezvények iránt még a szokásosnál is jobban megnövekedett az érdeklődés. Komoly kihívást jelent első munkatapasztalatként a frekventált belföldi üdülőhelyek főszezonja, ezért különösen fontos, hogy a diákszövetkezetek mentorszerepet is ellássanak.

Dolgos Attila, a KÖZÉSZ alelnöke elmondta: „Nyugdíjasokat foglalkoztatva azt tapasztaljuk, hogy minden jó szakembernek nagyon örülnek és kompromisszumkészek a vállalkozások."
Komoly feladat előtt állnak az atipikus foglalkoztatás szakemberei, hiszen nem elég a hirtelen megnövekvő igényeket kiszolgálni, a munkaerőpiacon belüli átmeneti átrendeződéseket is kezelniük kell.

Forrás: DiákÉSZ, KÖZÉSZ, MMOSZ