Így találhatnak meg az álláslehetőségek!

Eleged van abból, hogy már számtalan helyre benyújtottad az önéletrajzod, mégis mindenhonnan visszautasítanak? Ha egyáltalán veszik rá a fáradtságot... Mit szólnál, ha azt mondanánk, van, hogy az állás talál meg téged?

Modern vérdíj

Minden komolyabb vállalkozás rendelkezik HR-es munkatárssal, osztállyal. A HR terület rendkívül szerteágazó, leggyakrabban mégis a felvételi folyamat lebonyolítását társítják hozzájuk,azonban kevesen tudják, hogy szerepük ennél jóval nagyobb. Segítik az új kollégák beilleszkedését, tréningeket és csapatépítőket szerveznek, orvosolják a szervezetközi konfliktusokat. A mi esetünkben most a toborzás lesz fontos, amely során nem csak passzív szereplők, akik a beérkezett CV-ket olvasgatják, hanem ők maguk is aktívan kutatják a megfelelő jelölteket. Ha nincs rá kapacitásuk, szerződtetnek egy fejvadász céget, aki díjazásért cserébe elvégzi helyettük a feladatot. Így vagy úgy, a munkaerőpiacon nem csak te vadászol állásra, az állás is vadászik rád! A recruiterek fogják a pozíció betöltéséhez szükséges elvárásokat, és összevetik őket az álláskereső portálokra feltöltött profilokkal és önéletrajzokkal. Ez alapján felkeresik a potenciális jelölteket, egyesével ismertetik velük a szükséges információkat, majd jönnek a kötelező körök. Mi lenne, ha mindez játszi egyszerűséggel menne, mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára?

A megfelelő tartalmakkal könnyedén felhívhatjuk az üzletemberek, HR-esek figyelmét, akik adott esetben megjutalmazhatnak minket egy ajánlattal.
A megfelelő tartalmakkal könnyedén felhívhatjuk az üzletemberek, HR-esek figyelmét, akik adott esetben megjutalmazhatnak minket egy ajánlattal.Fotó / 123RF

 XY ismerősnek jelölt

Facebookon gyakran előfordul, hogy teljesen ismeretlen arcok jelölnek be, te pedig csak nézel, hogy hát ez meg kicsoda? Nos, ne lepődj meg, de LinkedIn-en legalább ilyen gyakran fogsz hasonlót tapasztalni. A különbség pusztán annyi, hogy itt megéri elfogadni ezeket a megkereséseket. Két fő oka lehet annak, hogy valaki random bejelöl: a self-brandingjét akarja növelni, vagy valamilyen lehetőséget akar kínálni számodra. Előbbi az algoritmussal függ össze, amit pár sorral lejjebb tüzetesen ki fogunk fejteni. Utóbbi különféle kurzusokat, továbbtanulási lehetőségeket, állásajánlatokat foglal magába. Ne az OBV-s kávézásokra asszociáljunk – bár néha előfordul ilyen –, inkább konkrét céget, állást ajánlanak figyelmünkbe. Lényegében ez megegyezik a hagyományos telefonos megkeresésekkel, csak jóval lazább. Nem kell félnünk attól, hogy éppen nem tudjuk felvenni a telefont, vagy a stressztől elakad a hangunk. Akkor válaszolunk, amikor akarunk, ha egyáltalán akarunk. Bőven van időnk utána nézni a dolgoknak, nem kell egyből fejest ugrani egy olyan felvételi eljárásba, ami iránt nem érzünk különösebb elköteleződést.

Az algoritmus célja az elérés maximalizálása

LinkedIn-en ismerőseid összes tevékenységét látod: nem csak a kommentjeiket, megosztásaikat, hanem minden egyes lájkukat, reakciójukat. Ez azt jelenti, hogy kapcsolataidra támaszkodva akár emberek ezreit érheted el!Megosztunk egy olyan projektet, amikre büszkék vagyunk, azt reakciózzák ismerőseink, ezáltal az ő ismerőseikhez is eljut és így tovább. Elméleti síkon egy poszt végtelen utat tud bejárni. Az algoritmus segítségével egy egyszerű „befejeztem a tanulmányaimat” bejegyzés több száz embert érhet el. Képzeljük el, milyen hatást tudunk elérni akkor, ha komolyabb sikert/elismerést teszünk közzé.A megfelelő tartalmakkal könnyedén felhívhatjuk az üzletemberek, HR-esek figyelmét, akik adott esetben megjutalmazhatnak minket egy ajánlattal, de már az elégedettségre adhat okot, ha bevéssük magunkat a köztudatba. A siker azon áll vagy bukik, hogy képesek vagyunk-e aktivitást kiváltani ismerőseinkből. Lényegtelen, hogy több száz főt számlál kapcsolati hálónk, ha nem érdekeljük őket eléggé. Mint említettük, részben ezért kapjuk az ismeretlen megkereséseket. Így akarják az emberek bővíteni köreiket, ezáltal pedig növelni elérésüket. Visszatértünk a „like4like” korszakba.

Legközelebb, ha kaptok egy friend requestet, pár másodpercre gondolkodjatok el, mielőtt ignorálnátok! Sosem lehet tudni, mit szalasztotok el.