5 mondat, amire érdemes odafigyelned, ha szeretnéd elkerülni a kiégést

Sokan hiszik azt, hogy a munka és a magánélet közti egyensúlyt annak a legnehezebb fenntartani, akinek a karrierépítés mellett családfenntartásra/gyereknevelésre és más egyéb tevékenységekre is időt kell szakítania. Azonban nem kell ahhoz sem szülőnek lenni, sem egy bizonyos kort betölteni, hogy valaki azt érezze, hogy nincsenek balanszban az életének különböző szegmensei.

 

Ha pedig az alábbi “mondatok” a te szádból is gyakran elhangzanak, akkor érdemes egy pillanatra megállnod, és újratervezned, nehogy egy lassú kiégés felé vedd az irányt. 

1. “Tudtam, hogy megint túlvállalom magam”

Manapság piszok könnyű halmozni a feladatokat, kiváltképp akkor, ha te is azok közé tartozol, akik az “ide nekem a világot” szellemiséggel kelnek ki az ágyból és akiket fűt a vágy, hogy 100 százalékon pörögjön a teljesítményük, annak érdekében, hogy minél többet hozzanak ki magukból és a napjukból. Ez a céltudatos és munkaorientált ritmus azonban könnyedén okozhat fejtörést, és billentheti a mérleg nyelvét erősen a munka irányába.

Ha túl sok a tennivaló, vagy túl nagy volumenű célt tűzünk ki magunk elé, ellenben a teljesítésére rendkívül rövid idő áll rendelkezésünkre, az nagy nyomáshoz és mértéktelen stresszhez vezethet. A túl sok stressz, pedig az élet egyéb területeiből vesz el hosszú távon. 

Szerencsés ezért ésszerű mennyiségű munkát és feladatot magunkra vállalni, hosszabb távlatokban gondolkodni a nagy projekteknél, és kisebb egységekre bontani a célhoz vezető folyamatokat. Ekkor ugyanis nemcsak a hibázási lehetőség csökken le, hanem alkalom is nyílik átlátni - és akár menet közben átértékelni és finomhangolni - a lépéseket. 

2. “Jobban csinálnám a munkám/egyetemi szakom, ha szeretném”

Ha nem találsz szerethető elemet abban a tevékenységben, amit naponta hosszú órákon át végzel, akkor nem lesz, ami menet közben inspiráljon, vagy napi szinten motivációt adjon. Ezek nélkül, pedig könnyen érezheted, hogy szürke és monoton minden egyes munkában, vagy egyetemen eltöltött napod. Az élet, pedig túl rövid ahhoz, hogy olyan dologgal foglalkozz, ami nem ad boldogságot, nem tölt fel, és nem adja meg a kiteljesedés lehetőségét.

Ahhoz, hogy a munkádban - de ugyanígy az iskolában - ki tudj teljesedni, fontos, hogy az megelégedéssel töltsön el, mi több: legyen benne kellő mennyiségű kihívás és teljesíthető cél,amiknek az elérése önbizalmat ad. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor érdemes lehet más irányban gondolkodnod. 

A work-life balance mindennél fontosabb ahhoz, hogy te magad is kiegyensúlyozott légy.
A work-life balance mindennél fontosabb ahhoz, hogy te magad is kiegyensúlyozott légy.Fotó / Shutterstock

 3. “Nincs semmi szórakozás az életemben” 

Rengeteg fiatal úgy végzi az egyetemet, hogy extra órákat vesz fel, nyelveket tanul, szorgalmasan olvassa a kötelezőket, szakkörre jár, dolgozik, vagy vállalkozik, és mindezek tetejében még önkénteskedik is. Ez mind becsülendő és követendő példa, de sokan közülük nem szakítanak időt - annak szűkében és célorientáltságuk mentén - a szórakozásra.

Itt nem kizárólag arról van szó, hogy az egyetemi összejövetelekre nem mennek el, hanem arról is, hogy a temérdek tennivalójuk mellett semmilyen olyan tevékenységre nem szakítanak időt, ami örömet ad, és feltöltené őket energiával. 

Ez az elfoglalt életstílus, ami mellett nem fér bele a kikapcsolódás, ugyanígy igaz lehet a dolgozó egyénekre, vállalkozókra is. Egy este a barátokkal/barátnőkkel, valamilyen sporttevékenység, meditáció, otthoni főzőcske a pároddal, vagy csak egy kis énidő feloldhatja a nyomást, amit a temérdek tennivaló generál, ezzel könnyebbé és színesebbé téve a szupersűrű hétköznapokat. 

4. “Sosincs vége a napnak”

Főleg a (kezdő) vállalkozók esetében merül fel, hogy hajlamosak hétköznap estig, vagy hétvégéken is éjszakába nyúlóan dolgozni arra hivatkozva, hogy “az üzletnek nincs hétvége”, vagy hogy “a pénzem sem alszik, nekem sem kéne”, de egyetem alatt is könnyű éjszakába nyúlóan ébren maradni és magolni.

Fantasztikus, amikor a tettvágy a múzsával karöltve hajtja az embert, de érdemes odafigyelni arra, hogy még a zsúfolt naptárban is legyen betervezve egy keret, vagy egy fix időpont, ami után az ember kikapcsol és saját magára, valamint a pihenésre fókuszál. 

Óriási változást jelenthet, ha valaki az éjszakába nyúló munka helyett kitűzi, hogy hétköznap este 7 után már nem kezd bele új feladatba, vagy szombaton délután 4 magasságában leteszi a tollat és lecsukja a laptopot. Egy minimális változtatás nemcsak az alvás minőségében hozhat változást, hanem a többi életterületre is pozitív hatással lehet.  

“5. Mióta nem láttam anyámékat”

A szeretteinkkel töltött idő végtelenül értékes, hiszen az emberi élet törékeny és múlandó. A családdal és/vagy barátokkal együtt lenni akár csak egy kávé, vagy ebéd erejéig nemcsak fontos, hanem üdítő színfoltja is lehet a mindennapoknak. Ekkor ugyanis lehetőség van  hátrébb lépni a munkától, és élvezni egymás társaságát. Jó alkalom az ilyen találkozás a lelki felfrissülésre és mentális kikapcsolódásra egyaránt. Klisé, nem klisé, de a nap végén semmi sem jelent majd annyit, mint egy mosoly, vagy ölelés a másiktól.