Kínaiul is beszélő F1-rajongó tini tündérmeséje a US Openen

Egészen valószínűtlen diadalt aratott a csupán 18 éves teniszező, Emma Raducanu, aki a selejtezőből indulva (!), szettveszteség nélkül (!) nyerte meg a négy Grand Slam-verseny egyikét, a US Opent.

Te mit csináltál 18 évesen?

Emma Raducanu a selejtezőből indulva, szettveszteség nélkül behúzta a világ egyik legnagyobb presztízsű teniszversenyét, a US Opent.

No, ezzel tényleg nem érdemes összehasonlítani magunkat, mert minden összevetés elképesztően távolinak tünteti fel a valóra vált álmot élő 18 éves brit lányt, akihez hasonló bravúrra – US Open-győzelem a kvalifikációból indulva – egyetlen női játékos sem volt képes. És akkor még hozzá sem tettük, hogy a háló másik oldalán ugyancsak egy tini, a 19. születésnapját csak szeptember hatodikán betöltő kanadai Leylah Fernandez állt. Mit állt, úgy bombázott, hogy az ellenfelek többségét simán leütötte volna a pályáról, ám a megrendíthetetlen Raducanu állta a sarat, így alig 18 évesen óriási siker aratott.

Emma Raducanu a bajnoki trófeával
Emma Raducanu a bajnoki trófeávalForrás: MTI/EPA/John G. Mabanglo

 A fellépéséből, a fullprofi nyilatkozataiból persze véletlenül sem derülne ki, hogy nagyjából az érettséginek megfelelő brit vizsgáról szabadult, hiszen jóval rutinosabbakat megidéző a játéka, a viselkedése, az egész fellépése.

Pedig lenne mitől megzavarodnia. Virginia Wade 1968-as sikere óta nem nyert brit nő, míg Raducanu a torna kezdetén csupán a világranglista szürkezónájában, a 150. helyen tanyázott, most pedig immár csaknem top 20-as (23.).Besöpört csekély 2.5 millió dollárt (hozzávetőleg 740 millió forint), és a CNN már azt találgatja, lehet-e ő az első dollármilliárdos női sportoló a történelemben.

A sikerének mindenesetre több ország örülhet, hiszen kínai édesanyától és román apukától született a kanadai Torontóban, majd kétéves korában Nagy-Britanniába költöztek. De nemcsak például a kínai állami média ujjongott, hanem gratulált neki II. Erzsébet királynő, Vilmos herceg és Katalin hercegné, vagy éppen Boris Johnson brit miniszterelnök.

 A pénzügyi szektorban dolgozó szülők lánya ötévesen kezdett teniszezni, ám gyerekként a balettől kezdve a lovagláson, a gokarton, a motorozáson és síelésen át a golfig mindenféle sportot kipróbált.Beszél kínaiul, a nagymamájának köszönhetően élvezi a román konyhát, plusz tajvani sorozatokat néz.Még ma is a Forma-1 szerelmese, és a száguldó világ sem marad az adósa: kedvenc pilótája, Daniel Ricciardo végignézte a meccsét, majd másnap megnyerte az Olasz Nagydíjat. Úgy látszik, amihez csak Raducanunak így vagy úgy köze volt a hétvégén, az minden arannyá vált.

A mostani csodamenetelés előtt még annyira ismeretlen volt a lány, hogy okkal jelennek meg egyre másra a „Tíz érdekesség Emma Raducanuról”-típusú cikkek róla.

Egyébként hogy még a US Open-sikerhez visszatérjünk: legutóbb 1999-ben, szintén a US Open döntőjében fordult elő, hogy két tini veselkedett egymásnak, bizonyos Serena Williams és Martina Hingis, előbbi az első diadalát aratta, amelyet még 22 követett.

Ki tudja, Raducanu hol áll majd meg….