Taroltak a magyar fiatalok a szakmák Európa-bajnokságán

Szeptember 22-e és 26-a között a 2021-es EuroSkills Graz rendezvényen 31 országból, 400 versenyző, 38 szakmában versenyzett. Magyarország hetedik alkalommal vett részt a „Szakmák Európa-bajnokságán", amelyen 21 versenyszámban 26 versenyző képviselte hazánkat és kimagasló eredményeket értek el.

Négy arany, egy ezüst, egy bronz és hat kiválósági érmet nyertek a magyar fiatal szakemberek. Magyarország az országok közötti versenyen 6. helyen végzett.

Hazánk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében vett részt a versenyen. A versenyzők kiválasztása és szakmai felkészítése az ITM támogatásával valósult meg.

Az EuroSkills Graz verseny nyertesei:

  • Aranyérmes lett Fekete Martin épületasztalos, a Bokor Péter és Hutter Péter alkotta kertépítő csapat, Cságoly Laura szépségápoló, Mérő Bálint webfejlesztő.
  • Ezüstérmet nyert a Papp Ádám és Bóné Áron Zoltán alkotta informatikai rendszerüzemeltető csapat.
  • Bronzérmet kapott Sajtos Dániel bútorasztalos.

Kategóriájában, az átlag pontszámon felül elért teljesítésért, kiválósági érmet vett át:

  • Simon Olivér festő szakmában,
  • Nagy Nikolett fodrász,
  • Uszkó Dorka Csenge grafikus,
  • a Bakonyi Dávid és Kövér Dániel alkotta mechatronika csapat,
  • Kató Szabolcs Áron virágkötő,
  • Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő.
Parragh László magyar gazdasági szakember, vállalkozó. 2000 óta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, 2017 óta a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja.
Parragh László magyar gazdasági szakember, vállalkozó. 2000 óta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, 2017 óta a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja.Fotó/ Polyák Attila - Origo

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint rendkívül komoly teljesítményt értek el a fiatalok, ugyanis Ausztria a szakképzés fellegvára, hiszen itt teljes mértékben a kamara irányítja a szakképzést, ezáltal sokkal közelebb van a gazdasághoz.
Hozzátette, hogy a Grazban elért kiváló eredmény igazolja a magyar szakképzés átalakításának hatékonyságát.

Ezt az állítást erősítette meg Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára is. Továbbá hangsúlyozta, hogy a versenyen minden egyes feladat projektmunka volt, és a magyar szakképzésben is a projektoktatás szellemiségét kívánják elterjeszteni, ugyanis fontosnak tartják, hogy gyakorlati szemléletű oktatás valósuljon meg a szakképzésben.

Az eredmények jól mutatják, hogy a magyar versenyzők szaktudása összemérhető és versenyképes a többi európai országokéval.