3 tipp, ha egy bántalmazó főnökkel találod szemben magad

Ha álmaid munkahelyén vagy, akkor valószínűleg nem neked szól ez az írás. Azonban, ha állandó harcot vívsz a főnököddel, nem gördülékeny a közös munka, degradálva érzed magad általa és mégis rá vagy utalva aktuális pozíciódra, akkor íme három tanács, amelyek könnyebbé teszik majd a mindennapjaidat!

Mindenekelőtt, a nulladik tanács az, hogy ha az első személyes találkozások alkalmával érzed leendő főnököd stílusából, modorából, kommunikációjából, veled való viselkedéséből, hogy szorongást és rossz érzést vált ki belőled, akkor tanulj meg nemet mondani és megköszönni a lehetőséget. Becsüld magad annyira, hogy tudd, nem kötelező mindenre igent mondani. Ismerd a határaidat és ha nem kerültök egy hullámhosszra, akkor érdemes elengedni az álláslehetőséget, hiszen lehet, hogy ezúttal nem Téged hív.

Maradj mindig hű önmagadhoz!
Maradj mindig hű önmagadhoz!Fotó / Shutterstock

1. Légy magabiztos! 

Ha mégis izgulnál, akkor igyekezz leplezni. Ez nem vicc. A magabiztosság már a bemutatkozás alkalmával is fontos, azonban igen, emberi természetünkből fakadóan, főleg, ha fontos a pozíció, előfordulhat, hogy eluralkodik rajtunk az izgalom. Tedd el a félelmeidet az elméd egy fiókjába, otthon vedd elő a papírzsebkendőt, de bántalmazó főnököd előtt ne mutasd meg a gyengeségeidet, ugyanis vissza fog élni vele. Egy olyan főnök, aki valóban főnök és köszönő viszonyban sincs a vezetővel, ha fogást talál rajtad ily módon, akkor bármit csinálhatsz, ellened fordítja majd.

 

2. Állj ki magadért és a határaidért!

Van különbség aközött, hogy a főnököd a véredet szívja, mindezt a humor oldaláról megközelítve és aközött, hogy direkt verbális bántalmazást alkalmaz. Előbbihez elengedhetetlen a kölcsönösség és a kiépült nexus, utóbbinál viszont egy magas határátlépés történik. Ha azt tapasztalod, túlmegy a poénon az, ami elhagyja főnököd száját, akkor bátran menj oda hozzá, és kommunikáld le négyszemközt, hogy túllépett egy határt és számodra sértő volt a megfogalmazása, valamint kérd meg, hogy a jövőben kerülje az ehhez hasonló sértéseket, kijelentéseket a veled vagy hozzád irányuló kommunikációjában. Ez az egyetlen, amit magadért és az önbecsülésedért tehetsz. Az, ahogy ő reagál, az már róla szól. 

Tanulj meg nemet mondani!
Tanulj meg nemet mondani!Fotó / Shutterstock

3. „Egyik füleden be, a másikon ki!”

Azaz semmiképp se hagyd, hogy hassanak rád a feléd irányuló negatív, bántalmazó gondolatok. „Ne vedd fel, ne halld meg”. Mégpedig azért, mert ez gyengít. Ha segít, akkor indítsd napodat önsegítő, önmegerősítő gondolatok mantrázásával és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy hű maradj önmagadhoz.

Orján Dóra