Ego vagy önbecsülés kérdése, ha derogál egy munkahelyi pozíció?

Előfordult, hogy megjegyzést kaptál azért, mert válogattál különböző munkalehetőségek közül? Ítélet és bírálat hangzott el a másik fél szájából, miszerint: miért nem fogadod el az ajánlatot, hiszen sok kicsi sokra megy? Érezted már azt, hogy nem tudod kellő motivációval és lelkesedéssel végezni eddig jól megszokott, mókuskerék-szerű feladataidat? Hidd el, nincs sem veled, sem az érzéseiddel semmi baj. Ha úgy érzed, derogál a jelenlegi munkád, most választ kapsz a kételyeidre!

Saját példa ebben a  kérdéskörben

A középiskolai tanulmányaimat követően nagyjából egy évig, kóstoltató hostess feladatkörben dolgoztam különböző élelmiszer áruházakban. Hétvégi munka volt, iskola mellett korrekt pénzkereseti lehetőséggel és nem volt kifejezetten fáradtságos a munka. Úgyszólván első munkának teljesen megfelelt, amellett, hogy a kapcsolati hálóm is épült. Aztán adódott egy lehetőség, hogy műszaki áruházakban értékesíthettem háztartási konyhai gépeket, hasonló feltételrendszerben. Miután lejárt ez utóbbi promóció időszaka, hívtak még hostess munkára, azonban éreztem, hogy a munkával való viszonyom csorbulna, ha visszamennék hostessnek, vissza lépnék egy szintet, így magam mögött hagytam ezt az utat. Nem motivált, hogy magasabb órabért kapok, mert nemhogy én pozitívabban értékeltem a saját munkaköröm, de a munkatársaim is engem. És ez megfizethetetlen. 

Ha már érzed, hogy a kvalitásaid túlmutatnak jelenlegi feladatkörödön és elvész a motivációd, akkor olyan munkát kell keresni, ami feltölt lelkesedéssel.
Ha már érzed, hogy a kvalitásaid túlmutatnak jelenlegi feladatkörödön és elvész a motivációd, akkor olyan munkát kell keresni, ami feltölt lelkesedéssel.Fotó / 123RF

Miért derogál egy munka?

A karrier folyamatát vizsgálva elindulunk egy úton és senki sem egyből vezetőként, magas beosztásban kezdi: Be kell járni a ranglétrát minden egyes területen. Meg kell vizsgálni azt is, hogy mi az, ami szentesíti a célt. Például egy gyorsétterem eladójaként a fejlődés korlátozott. Teljesen rendben van, ha úgy érzed, hogy Téged nem ez hív és nem találod benne az örömöt. Más kérdés, ha étteremben szeretnél dolgozni, esetleg éttermet nyitni, vagy ellesni néhány gasztronómiai trükköt, akkor viszont a tapasztalás útját kell elkezdened valahol.

Az ego vagy az önbecsülés dolgozik ilyenkor?

Az egónk akkor lép közbe, ha nem látjuk saját magunkat és képességeinket reálisan, egyébként önbecsülés kérdése, hogy mire adjuk a fejünket. Ha már érzed, hogy a kvalitásaid túlmutatnak jelenlegi feladatkörödön és elvész a motivációd, akkor olyan munkát kell keresni, ami feltölt lelkesedéssel és ott rejlik benne a fejlődés. Önbecsülésünk így tud harmóniában stabil maradni. Szintén fontos ennek felismerése, hogy többre vágysz egy idő után. Napjainkban igenis fontos, ha ez a belső igény jelen van és nem elégszünk meg egy szürkének tetsző mókuskerékkel. A fejlődés mozgat, kihívásokat ad, éltet. 

Orján Dóra