4+1 érdekes infó, amit talán te sem tudtál a diákmunkáról

1.A diákmunkára is vonatkozik a minimálbér

A minimálbér az az összeg, amelynél egyetlen bejelentett magyarországi munkavállaló sem kaphat kevesebbet. De mi a helyzet a diákokkal?

 

Forrás: freepik

Nos, jó hírünk van: a minimálbér rájuk is vonatkozik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha diákmunkát vállalsz, mindenképpen megkapod a 2021-ben érvényes minimálbért, vagyis a bruttó 167.400 forintot. Hiszen ez az összeg egy hónapra érvényes. De arra számíthatsz, hogy a munkavégzésedre jutó, időarányos hányadánál kevesebbet nem kínálhatnak a munkáltatók. Mivel a diákmunkát órabérben számolják el, mi is így adjuk meg ezt az összeget. Tehát a 2021-ben érvényes diákminimálbér 963,- Ft/óra. 

Tegyük hozzá, hogy ez a minimálbér. Az átlagos diákbérek 1100-1200 Ft/óra körül mozognak. Ráadásul ezek nettó összegek, tehát ez mind a zsebedben marad. 

De van egy ennél is jobb hírünk: középfokú végzettséggel már nem a minimálbér, hanem a garantált bérminimum érvényes rád, ha tanulóként munkát vállalsz. Ennek összege pedig havi bruttó 219.000 forint, “diákmunka-bérminimumra” lefordítva 1259,- Ft/óra. 

Persze ezek a számok nem azt jelentik, hogy csak ennyit fizethetnek diákként a munkád után - simán kaphatsz többet is. De ennyit mindenképpen ki kell fizetnie a téged foglalkoztató cégnek. 

2. Nem vonnak tőled tb-t

Magyarországon a bruttó bérből a munkavállalóktól levonják a társadalombiztosítási járulékot, ami a bér 18,5%-a. Aki azonban nappali tagozaton tanul, és éppen nem szünetelteti a tanulmányait, annak enélkül is van tb-jogosultsága - vagyis kap ingyenes egészségügyi ellátást. 

  

Forrás: freepik

 A hatályos jogszabályok szerint ugyanakkor a munkát vállaló diákoknak nem kell tb-t fizetniük. Ebből a szempontból tehát kedvezőbb helyzetben vannak, mint a „rendes” dolgozók. (Aki azonban iskolaszövetkezeten keresztül vállal diákmunkát, annak bruttó béréből ugyanúgy levonják a személyi jövedelemadót, mint normál munkaviszony esetén - szóval ez alól nincs mentesség.) 

3. 2022-től személyi jövedelemadót sem kell fizetned

Még nem töltötted be a 25-öt? Akkor van egy jó hírünk: 2022. január 1-jétől nem kell befizetned a Magyarországon érvényes, 15%-os jövedelemadót. Tehát ha például 100.000 forintot keresel diákmunkával, jövőre már az a 15.000 forint is a zsebedben marad, amit eddig szja címén levontak tőled. Az adómentesség természetesen a diákszövetkezeten keresztül végzett munkáért kapott jövedelemre is vonatkozik.

4. Nem csak nyáron dolgozhatsz

Diákmunka = nyár – legalábbis sokak fejében ez van. Csakhogy ez már régen nem igaz. Nyáron persze valóban megnő a diákoknak kínált munkalehetőségek száma – például mert a dolgozók nagy része szabadságot vesz ki és elmegy nyaralni. Ráadásul a diákok is jobban ráérnek a nyári szünetnek köszönhetően. De ez nem jelenti azt, hogy csak nyáron lehet diákmunkát vállalni. 

A cégek jelentős része egész évben keresi a diákmunkaerőt. Irodai munkára, a kereskedelemben árufeltöltésre, vagy telefonos munkákra, kérdőívezésre, különféle online munkákra – és még hosszan sorolhatnánk. A suli mellett, akár hétköznap, akár hétvégén végezhető diákmelókból tehát egész évben válogathatsz. Főleg ha regisztrálsz egy ismert, megbízható, jó nevű iskolaszövetkezet adatbázisába. 

+1. Az iskolaszövetkezet a nyerő

Kevesen tudják, hogy iskolaszövetkezettől függetlenül is lehet diákmunkát vállalni – de vajon érdemes-e? Nos, a válasz röviden, hogy nem éri meg – nem véletlen, hogy a legtöbb diák iskolaszövetkezeti tagként áll munkába. 

De milyen konkrét előnye van, ha így vállalsz munkát? Először is a választék. A cégek is tudják, hogy ha diákokra van szükségük, akkor érdemes egy iskolaszövetkezethez fordulniuk. Ennek köszönhetően a neves, megbízható, jó nevű iskolaszövetkezeteknél sokféle munkából válogathatnak a jelentkezők. 

További előny, hogy a munkavállalással kapcsolatos – nem kevés – adminisztrációt, nyilvántartást, és egyéb papírmunkát a szövetkezet munkatársai profi módon elintézik. Így neked csak a munkavégzéssel kell foglalkoznod. 

Ráadásul, ha ne adj’ isten a cég megpróbálna átverni vagy megrövidíteni, az iskolaszövetkezet biztosan kiáll érted. A legrosszabb esetben pedig, például, ha a munkaadó fizetésképtelen lesz, az iskolaszövetkezet állja helyette a cechet. Így garantáltan megkapod a pénzed, amiért megdolgoztál.

A cikk elkészítéséhez az Y Generáció Iskolaszövetkezet munkatársai nyújtottak szakmai segítséget. A munkavállalásával kapcsolatos információkért és konkrét munkalehetőségekért is érdemes meglátogatni a honlapjukat. Ha konkrét kérdésed van, telefonon, e-mailben vagy akár az oldalon lévő chaten is felteheted.