A cheerleading az álmod? Most új lehetőségek nyílnak meg előtted!

Ha amerikai filmekről van szó, szinte biztosan találkozhatunk olyan klasszikus elemekkel, mint például a cheerleading. Az USA-ból származó sportág nálunk még rövid múltra tekinthet vissza, de biztatóak a jelek a jövőt illetően.

Az idén Magyarországon is hivatalos sporttá váló cheerleadinget 2016-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ideiglenes jelleggel olimpiai számként ismerte el. Mivel a cheerleading a 2020-ig tartó hároméves, átmeneti időszakban megfelelt a szigorú előírásoknak és követelményeknek, ezért a 2024-es párizsi olimpián már teljes jogú sportágként, a hivatalos programban is helyet kaphat.

Az idén Magyarországon is hivatalos sporttá váló cheerleadinget 2016-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ideiglenes jelleggel olimpiai számként ismerte el.
Az idén Magyarországon is hivatalos sporttá váló cheerleadinget 2016-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ideiglenes jelleggel olimpiai számként ismerte el.Fotó / 123RF

A cheerleader szó hallatán a legtöbb embernek egy lánycsapat jut eszébe. A sportág történetéből azonban kiderül, hogy kezdetben, a 19. század végén csak férfiakból álló, úgynevezett Pep Clubok szerveződtek azért, hogy az amerikai foci, kosárlabda és rugby versenyeken biztosítsák a jó hangulatot.

Egy cheerleader csapat húsz-huszonöt főből áll, fiúkból és lányokból egyaránt. Az együttesek talajakrobatikát, emeléseket, dobásokat mutatnak be és úgynevezett piramisokat építenek egy gyakorlat során. Több dolog is szükséges a sikerességhez. Egyrészt nélkülözhetetlen a jó erőnlét, másrészt, nagyon jó együttműködő képességre van szükségük a csapattagoknak, hiszen a koreográfia nehezebb elemei odafigyelést és pontos kivitelezést igényelnek.

Egy cheerleader csapat húsz-huszonöt főből áll, fiúkból és lányokból egyaránt.
Egy cheerleader csapat húsz-huszonöt főből áll, fiúkból és lányokból egyaránt.Fotó / 123RF

Egy-egy gyakorlat során mindenkinek fontos szerepe van abban, hogy az technikailag is megfelelő és minél látványosabb legyen. A sportolók közül adottságaik és képességeik alapján flyereket és base-eket. választanak. A flyerek azok, akiket a társaik a levegőbe emelnek, vagy dobnak, a base-ek pedig azok, akik dobnak vagy emelnek. Érdekesség, hogy a flyerek olyan cipőt viselnek, aminek a talpkialakítása megkönnyíti a fogást az emeléshez.

Ha te is kedvet kaptál, hogy kipróbáld magad, jelentkezz bátran egy cheerleading csapatba! A BEAC csapata előképzettség nélkül is várja a lelkes jelentkezőket.