Az örök kérdés: Megéri egyetemre járni? Ha igen, miért?

Dönteni azzal kapcsolatban, hogy menj egyetemre, vagy sem, az egy hatalmas feladat. Ezt követi az elhatározás, hogy pontosan milyen szakra, melyik egyetemre menj, ha úgy döntöttél, ki szeretnéd próbálni magad a felsőoktatásban.

Ezek a döntések sokszor komoly fejtörést okoznak, és nem biztos, hogy hosszú távon az első választás lesz a legmegfelelőbb számodra. Az azonban elmondható, hogy érdemes kipróbálnod az egyetemi életet, sőt, jelentős mennyiségű előnye lehet, ha ügyesen választasz.

1. Nagyobb előnnyel indulsz a munkaerőpiacon

Az egyetemi végzettség több szakmához elengedhetetlen, másoknál pedig hatalmas előny. Tény, hogy az egyetemi végzettség nem minden, hisz a legtöbb állásinterjún a software ismereteidre és a soft skillekre kíváncsiak. Ahhoz azonban, hogy ezeket a képességeidet felmérjék, el kell jutnod az interjúig, amihez ugródeszkaként szolgál az egyetemi végzettség.

2. Az egyetemen megismerheted a szakma legfontosabb képviselőit

Akár oktatóként, akár tananyag formájában, de az egyetemen biztosan találkozni fogsz az általad választott képzés legfontosabb szakembereivel. Ezek a kapcsolatok később a javadra válhatnak, főleg, ha kutatói pályán gondolkodsz.

Akár oktatóként, akár tananyag formájában, de az egyetemen biztosan találkozni fogsz az általad választott képzés legfontosabb szakembereivel.
Akár oktatóként, akár tananyag formájában, de az egyetemen biztosan találkozni fogsz az általad választott képzés legfontosabb szakembereivel.Fotó / Bús Csaba

3. Barátokat szerezhetsz

Az egyetemen a legegyszerűbb barátokat szerezni, főleg akkor, ha jelenléti oktatásban részesülsz. Ezek a kapcsolatok általában hosszú távra szólnak, és akkor is veled lesznek, amikor már a munkaerőpiacon érvényesülsz.

Az egyetemen a legegyszerűbb barátokat szerezni, főleg akkor, ha jelenléti oktatásban részesülsz.
Az egyetemen a legegyszerűbb barátokat szerezni, főleg akkor, ha jelenléti oktatásban részesülsz.Fotó / Shutterstock

4. Önálló lehetsz, új városba költözhetsz

Még ha a szüleid támogatásával is, de megtapasztalhatod, milyen egyedül élni. Elköltözhetsz különböző városokba, vagy akár országokba is. Ez hatalmas önállóságot biztosíthat számodra, ami hasznodra fog válni a felnőtt élet küszöbén.

Az önállóság hasznodra fog válni a felnőtt élet küszöbén.
Az önállóság hasznodra fog válni a felnőtt élet küszöbén.Fotó / Shutterstock

5. Olyan dolgokról tanulhatsz, amiket igazán szeretsz

Biztosan lesznek olyan óráid, amelyeket nehezebb lesz elvégezned, vagy kevésbé izgalmasak, de általánosságban több olyan tárgyad lesz, amelyeket élvezni is fogsz, nem úgy, mint a gimiben. Ha bölcsész beállítottságú vagy, nem fog kelleni matekot és fizikát tanulnod; ha pedig inkább a természettudományok érdekelnek, biztos, hogy nem kell többé verseket elemezned.

Általánosságban több olyan tárgyad lesz, amelyeket élvezni is fogsz.
Általánosságban több olyan tárgyad lesz, amelyeket élvezni is fogsz.Fotó / 123RF