5 aranyszabály: Ezekre figyelj, ha munkahelyet váltasz

Még az interjú előtt el kell kezdened készülni az új munkahelyedre, ez elengedhetetlen. Nem jelenhetsz meg úgy az interjún, hogy nem néztél utána a cégnek és a pozíciónak, tehát a felkészülési folyamat már otthon, a pizsamádban elkezdődik.

A munkahelyváltás nehéz feladat, hiszen először meg kell pályáznod bizonyos pozíciókat, majd interjúkra járnod, eztután pedig be kell illeszkedned az új közegbe. Komoly feladat, de nem minden esetben olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik.

Mik azok az elengedhetetlen pontok, amelyekre figyelj, ha pozitív változásokat szeretnél?

1. Milyen számodra az ideális munkahely?

Írj egy listát az erősségeidről, az érdeklődési körödről, valamint azokról a feladatokról, amelyeket kedvelsz, és azokról is, amelyeket kevésbé. Emellé pedig írd össze a munkáltatótól elvárt hozzáállást; annak a viselkedésnek jellemzőit, valamint azokat az akár jelentéktelennek tűnő dolgokat, amelyek boldoggá, kiegyensúlyozottá tennének a munkahelyeden.

Fontos, hogy leendő munkahelyeden jól érezd magad, egy olyan csapatban dolgozz, ahol kiegyensúlyozott lehetsz.
Fontos, hogy leendő munkahelyeden jól érezd magad, egy olyan csapatban dolgozz, ahol kiegyensúlyozott lehetsz.Fotó / 123RF

2. Frissítsd fel az önéletrajzod

Ha már évek óta dolgozol egy adott pozícióban fontos, hogy mindenképp frissítsd az önéletrajzod jelentkezés előtt. Ez egy alap lépés, ha ezt nem teszed meg, ne számíts túl sok visszajelzésre.

3. Tanulj valami újat

Nincs jobb alkalom arra, hogy valamilyen új képességre tegyél szert, mint munkahelyváltás előtt. Ha szeretnél esetleg jobban fizető, magasabb pozíciókat is megpályázni, biztosan jól fog jönni, ha bővíted például a software ismereteidet.

4. Használd ki a maradék időd

Vállalj olyan extra feladatokat a jelenlegi munkahelyeden, amelyek szimpatikusak lehetnek a következő munkáltatónak. Ha eddig nem próbáltál ki bizonyos feladatokat, vágj bele, hisz sokat tanulhatsz belőle.

Vállalj olyan extra feladatokat a jelenlegi munkahelyeden, amelyek szimpatikusak lehetnek a következő munkáltatónak.
Vállalj olyan extra feladatokat a jelenlegi munkahelyeden, amelyek szimpatikusak lehetnek a következő munkáltatónak.Fotó / 123RF

5. Minden nap foglalkozz a témával

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb állást, fontos, hogy megfelelő mennyiségű időt szánj a keresésre. Minden nap jelentkezz pár helyre, fejleszd képességeidet, emellett pedig rendszeresen járj interjúkra is.