Új kapcsolati lehetőségek diákmunka révén? Hát persze!

A diákmunka sokaknak kényszer, egyeseknek szórakozás, de milyen előnyökkel jár a jövőre nézve? Megmutatjuk, miért érdemes számításba venned a diákmunkát, mint potenciális kapcsolati tőkét!

Ha készítenénk egy felmérést arról, hogy a munkavállalóknak melyik a kedvenc napja a héten, nagy valószínűséggel a péntek vezetné a listát. Mesterházy Boglárka, a Meló-diák írója 2019 nyarán szerzett munkatapasztalatait osztja meg az olvasókkal: olyan élményekre tett szert, amelyekre ő maga sem számított.

"

Széles mosollyal emlékszem vissza azokra a hónapokra, amelyeket a tengerparton töltöttem, sok, velem egykorú fiatal társaságában. A péntek mindig különleges nap volt, mindenki az esti, hajnalig tartó szórakozásra készült. Akkor még irigykedve nézegethettük a kiposztolt tartalmakat, arról álmodoztunk, bár ott lennénk már. Ám 2020/2021-ben eljött annak az ideje, hogy mostanra igenis értékeljük; van egy biztos munkahely, ahova bejárhatunk dolgozni és egyáltalán találkozhatunk egymással.

Új hely, új barátok

Ha új munkahelyre kerül valaki, nem csak az új feladatokkal és környezettel kell megismerkednie, hanem új emberekkel is, ami nem feltétlen tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. Az első hetemen én is zárkózottabb voltam, ilyenkor próbálja ugyanis mindenki feltérképezni, ki lesz vajon az a sorstárs, akivel megtalálja majd a közös hangot. A második hét eljöttével azonban minden megváltozott: mintha egészen addig a pillanatig csukott szemmel léteztem volna, aztán hirtelen kinyílt volna előttem a világ. Csoportot csináltunk a Facebook-on, találkozókat szerveztünk, támogattuk egymást. Mindenkinek jól esik, ha van kivel beszélgetni napközben, vagy  együtt eltölteni a szünetet. Szerencsésnek érzem magam, hogy az egyik legjobb barátomat, akivel a mai napig tartjuk a kapcsolatot, egy diákmunka által ismerhettem meg.

A barátságon túl

A baráti viszonyon kívül természetesen kialakulhat másfajta, magasabb szintű kötődés, párkapcsolat is. Megosztó téma, bár a legtöbben abban azért egyetértünk, hogy szerencsésebb a magánéletet nem bevinni a munkahelyre. Egyrészt, mert nem tartozik másra, másrészt, mert a munkavégzés rovására is mehet.

Mire érdemes koncentrálni?

Azt hiszem, nem én vagyok az egyedüli, aki a diákmunka keresésénél nem feltétlenül a szakmai előbbre jutásra koncentrál, sajnos nincs ugyanis lehetőség minden munkakörnél a gyakornoki pozíciók betöltésére. Ez a tény ugyanakkor nem kell, hogy bárkit is elszomorítson, sosem lehet tudni, hogy a kapcsolatépítés során kivel találkozik az ember a későbbiek folyamán: baráttal, házastárssal vagy akár főnökkel. Nekem például egy Meló-Diákos munka során az ott dolgozók közül többen is felajánlották, hogy megadják a családjukban élő ügyvédek elérhetőségét, akik segíthetnek nekem a bennem felmerülő kérdések tisztázásában; hiszen a beszélgetések során hamar kiderült, én is jogi pályára készülök.

Klassz érzés, ha munka közben ránk köszön egy rég nem látott, egykori osztálytársunk.
Klassz érzés, ha munka közben ránk köszön egy rég nem látott, egykori osztálytársunk.Fotó / Meló-Diák

Amikre nem gondolsz

Sokan meglepődnének, hogy hányféleképpen alakulhatnak ki új kapcsolatok a diákmunka során: két diák között a szünetben, a munkavállaló és a munkáltató között, vagy a kávézóban dolgozó alkalmazott és a betérő vendég között. Lenyűgöző, hogy például egy árufeltöltői munka során hány különböző személyiséggel találhatjuk szembe magunkat. 

Ezen kívül, egy frekventált helyen fekvő üzletben, belvárosi környezetben sokkal gyakoribb az idegen nyelven beszélő vásárló: könnyen gazdagodhatunk más kultúrkörből érkező ismerőssel is. 

Nem szabad szó nélkül elmenni az idősebbek mellett sem, akik a legnagyobb szeretetet tudják adni; hihetetlen lelkesedéssel tudnak beszélni egy egyszerű lekvárról is, ezzel színesítve a munkaidőnket. 

Érdemes megemlíteni azt is, milyen klassz érzés, ha munka közben ránk köszön egy rég nem látott, egykori osztálytársunk.

Sosem szabad elfelejteni, hogy az élettel való elégedettségünk mértékére mindig is jelentős hatást gyakorolnak az emberi kapcsolataink, értékeljük tehát, ha egy jó munkaközösség tagjai lehetünk. 

A legjobb tippünk, ha diákmunkát keresel: a Meló-Diák applikáció! Gyorsan és egyszerűen jelentkezhetsz a munkákra, pontosan megadhatod, hogy mikor érsz rá, erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk. 

A Karrier rovat támogatója a Meló-Diák. Eredeti cikkünket a Meló-Diák honlapján olvashatjátok el, ahol lehetőség van utána nézni mentorprogramjuknak és aktuális álláslehetőségeiknek is!