Mielőtt késő lenne: 8 tipp, hogy megelőzzük a kiégést

Folyamatosan fáradt vagy? Már megint nem haladtál a munkáddal? Ingerülten és gorombán viselkedsz a téged körülvevő emberekkel? Már nem is emlékszel, hogy miért akartál erre az egyetemre jönni vagy épp itt dolgozni? Itt van néhány tipp, hogy ne csússz bele a kiégés mély gödrébe!

A kiégés jelensége manapság nemcsak a munkahelyi túlterheltség miatt vált egy igen felkapott témává, hanem a járványhelyzet miatt is. A karanténban nagyon sokan számoltak be arról, hogy ennek jeleit tapasztalták magukon. Elvesztették a motivációjukat, egyre rosszabb lett a teljesítményük, ingerültek lettek az őket körülvevő emberekkel, önmagukkal is megromlott a kapcsolatuk. Folyamatosan fáradtak voltak, valamint alvás- és étkezési problémáik lettek.

A kiégés ellen a mindennapjainkba becsempészett apró trükkökkel tudunk harcolni. Most hoztunk nyolc tippet, amelyek segíthetnek megelőzni a kiégést, a feladatokkal való feltöltődést!

1. tipp: Maradj a realitás talaján!

Talán az egyik legfontosabb szempont, amit jó, ha szem előtt tartunk, hogy reális, elérhető és teljesíthető célokat tűzzünk ki magunk elé. Ahhoz viszont, hogy tudjuk, mennyit is tudunk teljesíteni egy adott időn belül, ismernünk kell a korlátainkat és az időbeosztási módszereinket. A túlvállalás veszélye azért fenyegető, mert ha sorra nem tudjuk teljesíteni a feladatot, akkor gyakran a saját képességeinket kérdőjelezzük meg. Ez kudarcélményekhez vezet, csökkentheti a kompetencia érzetét, és így nagyon hamar eljuthatunk a motiválatlanság állapotába.

2. tipp: A kontroll nálad van!

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az életünknek nem elszenvedő szereplői vagyunk. Fel kell ismernünk, hogyha külső hatások miatt kicsúszik az irányítás a kezünkből. Egyetemi közösségekben, munkahelyen gyakori probléma, hogy a minket körülvevő személyek hamar ráéreznek arra, ha terhelhetők vagyunk. Ez egy ideig motiválhat, kompetenciaérzetet biztosíthat, hosszútávon viszont az irányítás elvesztéséhez vezet.

Ez egy kicsit kapcsolódik az előző ponthoz is: ismerned kell a határaidat, és meg kell tanulnod nemet mondani. A prioritás felállítása nem feltétlen jár lemondással. Szólhat egyfajta tiszteletről is önmagad felé!

3. tipp: Töltődj fel a munkahelyen!

Miért gondoljuk azt, hogy a feltöltődés csak a szabadidőben valósulhat meg? Talán épp a karantén időszaka világított rá annak a fontosságára, hogy elengedhetetlen pihenőket tartani az egymást követő feladatok során. Már 5-10 perc szünet is segíthet abban, hogy kilépj az egyik tevékenységből, és a figyelmedet a másikra tudd áthelyezni. Ez lehet egy kis mozgás, nyújtás, nasizás, vagy épp bambulás, aminek igenis nagy haszna van az elménk megfelelő működése érdekében.

Már 5-10 perc szünet is segíthet abban, hogy kilépj az egyik tevékenységből, és a figyelmedet a másikra tudd áthelyezni.
Már 5-10 perc szünet is segíthet abban, hogy kilépj az egyik tevékenységből, és a figyelmedet a másikra tudd áthelyezni.Fotó / 123RF

4. tipp: Tedd félre a munkát, kapcsolj ki!

Biztos ismerős az a tanács, hogy „Sose vidd haza a munkát!". Ez mennyire igaz! Eltekintve mindenféle karrierista nézettől, fontos belátni, hogy szükség van a munka és a magánélet szétválasztására. Pontosítva: kell legyen olyan része az életednek, amely nem a tanulásról, a munkáról, a karrierépítésről és erről a folyamatos hajszáról szól.

5. tipp: Relaxálj!

A relaxáció nem feltétlen egyenlő a meditációval vagy a zen állapottal, ami talán elsőre eszünkbe juthat. Relaxálhatsz egy olyan tevékenység közben is, amely nem igényel mentális erőfeszítést. Ha pedig valamiért nem kell erőfeszítést tenned, akkor ott nem feltétlen a teljesítményen van a hangsúly. Az ilyen fajta monoton állapotban kellőképpen ki tudsz kapcsolni ahhoz, hogy ne a múltban történt eseményeken rágódj, és ne is a jövőt tervezd.

Relaxálhatsz egy olyan tevékenység közben is, amely nem igényel mentális erőfeszítést.
Relaxálhatsz egy olyan tevékenység közben is, amely nem igényel mentális erőfeszítést.Fotó / 123RF

6. tipp: Adj hálát!

Elcsépelt, túl könnyű, majd túl nehéz, de próbáltad már hosszabb ideig csinálni? Vezettél már hálanaplót mondjuk két hétig? Átélted már azt, hogy kinyílnak a radarjaid a téged körülvevő világ apró mozzanataira? Ugyanis ez fog történni, ha észreveszed a pozitívumokat is egy-egy nehéz, vagy épp szürke hétköznapban. A hála nemcsak a múltra fókuszál, hanem segít, hogy reményteli módon fordulj a jövőbe. Ez pedig máris megelőzheti a kiégés állapotát!

7. tipp: Keresd a flow-élményt!

Csinálj olyan tevékenységeket, amelyek során megfeledkezel az idő múlásáról, amiben egyre jobb és jobb akarsz lenni anélkül, hogy görcsösen teljesíteni akarnál. Ha el tudod érni ezt a flow állapotot, ezt a belemerülést, akkor azt jutalomként élheted meg. Ezáltal növekedhet a kompetencia érzet, amely szintén csökkentheti a kiégést.

Csinálj olyan tevékenységeket, amelyek során megfeledkezel az idő múlásáról, amiben egyre jobb és jobb akarsz lenni anélkül, hogy görcsösen teljesíteni akarnál.
Csinálj olyan tevékenységeket, amelyek során megfeledkezel az idő múlásáról, amiben egyre jobb és jobb akarsz lenni anélkül, hogy görcsösen teljesíteni akarnál.Fotó / 123RF

8. tipp: Na és a szeretteiddel mi lesz?

Próbálj meg minél több időt együtt tölteni a családoddal, a pároddal, a barátaiddal, és a számodra fontos emberekkel. A pszichológiai kutatások legnagyobb hányada igazolja, hogy a legtöbb problémára, nehézségre protektív faktorként hat az olyan emberek jelenléte, akikkel minőségi időt tudsz eltölteni. Egy támogató közeg elbírja a panaszkodásokat, a nehézségek megbeszélését, a kudarcokat. Ezek megosztása és nyílt élményként való kezelése segíthet abban, hogy hamarabb túllendülj egy nehezebb időszakon.