A szokás hatalma - könyvajánló

A 21. századi munkaerőpiacon akkor tudsz a legkönnyebben megmaradni, ha az „én-központú" hozzáállás helyett a „mi-központú" szemléletet alkalmazod. Ez első olvasatra furának tűnhet, hiszen a fejlődő nyugati országok mindenhol az individualizmust hirdetik. A karriered során viszont gyakran kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor az információ megosztása eredményesebb, mint önmagad elszigetelése. Ehhez azonban már fiatalkorban el kell sajátítani különböző készségeket.

Stephen R. Covey 1989-ben megjelent könyve 7 szokást fogalmaz meg és jár körül. Ezek elsajátításával könnyen magadénak tudhatod a „mi-központú" szemlélethez szükséges készségeket. A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása című könyv azért is jó választás, mert – a motivációs könyvek sallangjától eltérően – könnyed nyelvezetben íródott, tele példákkal, történetekkel és gyakorlati tippekkel.

Lássuk hát a 7 szokást!

1. Légy proaktív!

Már az első szokás arra irányítja az olvasót, hogy tanuljon meg felelősséget vállalni a döntéseiért, és azok következményeiért. Ezáltal a „te-központú" és másokat hibáztató szemléletből elindulhatsz az „én-központú" látásmód felé.

2. Tudd előre, hova szeretnél eljutni!

Elengedhetetlen része minden munkafolyamatnak a célok megfogalmazása. Ez abban fog majd segíteni, hogy olyan döntéseket hozz, amelyek egyre közelebb visznek a céljaidhoz.

3. Először a fontos!

Viszont a célok eléréséig általában hosszú utat kell megtenni, amely telis-tele van teendőkkel. Segít, ha ezeket a feladatok sorba rendezed, priorizálod. Ha egy listát készítesz, majd rendszerezed, máris tehermentesíteni tudod magad. De mi alapján válogasd szét ezeket? Covey négy kategóriát határozott meg, figyelmeztetve, hogy próbáljunk az első kettőre fókuszálni!

  • Sürgős és fontos.
  • Nem sürgős, de fontos.
  • Sürgős, de nem fontos.
  • Nem sürgős és nem is fontos.

4. Gondolkodj win-winben!

A negyedik szokás már egyre inkább közelít a „mi-központú" hozzáálláshoz. A kölcsönös segítségnyújtás, és az együttműködés által sokkal egyszerűbben elérheted a céljaidat.

Nem kell értened minden területhez, ezzel nincs semmi gond. De ha a saját szakértelmedet felajánlod egy másik személynek, aki valami más területen profi, azzal már te is nyertél, hiszen ő is viszonozhatja a segítséget. Gondolj bele, hogy ha csak 5 különböző embernek segítesz, mennyivel közelebb kerülhetsz a célodhoz! Az pedig, hogy hasznára válhatsz más embereknek, növelni fogja a kompetencia érzetedet is és büszke leszel magadra.

5. Először értsd, aztán értesd meg magad!

Ugye neked is feltűnt, hogy az egyik szokás a másikra épül? Így van ez itt is! Ahhoz, hogy elérd, hogy a kölcsönös segítségnyújtás létrejöjjön, szükséged lesz jó kommunikációs készségre. Ez nemcsak abból áll, hogy lyukat beszélsz mások hasába, hanem abból is, hogy te képes vagy megérteni a másik terveit, céljait.

Fotó / Pinterest

6. Teremts szinergiát!

Hogy mit? Szinergiát. Ez a fogalom azt jelenti, hogy egy csoportmunka során arra törekedtek, hogy mindenki a legjobb képességét tudja kibontani, azzal tudjon hozzájárulni a feladatokhoz. Ez hasonlít az együttműködéshez, de közben pontosít is rajta.

7. Élezd meg a fűrészt!

Mit csinál a favágó, amikor épp élezi a fűrészt? Pihen. Ez egy elengedhetetlen mozzanata a folyamatnak. Ha időt adsz a pihenésnek és a feltöltődésnek, sokkal eredményesebben tudod folytatni a munkádat.

Cikkünkben csak a legfontosabb gondolatokat említettük. A teljes könyv elolvasása, a példákon és történeteken át segíthet elmélyülni az irányelvekben, így azokat könnyebben be tudod építeni a mindennapjaidba.