A legkeresettebb szabadúszó munkák, amelyek jól is fizetnek

Az, hogy valaki szabadúszó, nem azt jelenti, hogy akkor és annyit dolgozik amennyit szeretne, és közben szuper fizetést kap cserébe. Kőkemény munka kiépíteni a kapcsolati köröket, és még ennél is nehezebb kitanulni egy szakmát olyan szinten, hogy az visszajáró megrendelőket hozzon. Most letisztázzuk a félreértéseket!

Többféleképpen válhatunk szabadúszó vállalkozóvá valaki. Az egyik talán legelterjedtebb, amikor éveken keresztül dolgozol egy cégnél, kialakulnak a munkafolyamatok, és rendszeresen tartod a kapcsolatot a partnerekkel. Egy idő után a megrendelő már nem a céghez lesz hűséges, hanem hozzád. Érthető is, te intézed hosszú ideje a dolgaikat, te vagy a biztos pont.Tök mindegy, ki a munkáltatód, lényeg, hogy te csináld. Ha sok ilyen ügyfeled van, akkor már érdemes elgondolkodni azon, hogy saját vállalkozásba kezdj.

A másik lehetőség, amikor nulláról mindent magadnak építesz fel. Igaz, ezt még viszonylag fiatalon érdemes elkezdeni, amikor még nem kell albérlet, rezsi vagy egyéb számlák fizetésével foglalkoznod. Van egy ismerősöd, akinek van egy ismerőse, aki ismer valakit, aki pont olyan embert keres mint te? Eleinte ritkábban jönnek melók, de idővel rendszeressé válnak a megrendelések, és persze a kapcsolati köröd is folyamatosan bővítheted.

Milyen szakmákat érdemes megfontolni?  

Grafikus

Na jó, a mai világban már mindenki kicsit grafikus, nem? Számtalan telefonos appal lehet kreatívkodni, bárki könnyen hozzáférhet a Photoshopphoz, csak érzék kell hozzá. Mégis, óriási kereslet van grafikusokra, mert Manci néni unokaöccse mégsem tud a telefonján egy céges arculatot megtervezni. Nem elég ismerni a szoftvereket, rendszeres továbbképzésekre van szükség, hogy tisztában legyünk a trendekkel, hogy mindig megértsük azt, amit az ügyfél szeretne. Ha van hozzá affinitásod, akkor ez a te utad. Nem muszáj nagyban kezdeni, tervezhetsz logókat, névjegykártyákat, már ezekből a munkákból is szép jövedelmet összehozhatsz magadnak.

Fotó / 123RF

Webfejlesztő

Ez a jövő! Lassan minden működő cégnek szüksége van egy weblapra, ami rendszeres karbantartást, frissítést igényel. Persze, erre is megvannak az olcsó pár órás megoldások, ahol szinte bárki félkész elemekből összelegózhat magának egy weblapot, azonban ez mindig kompromisszumokkal jár. Nem pont úgy néz ki, ahogy elképzelték, nincs minden funkció meg, amire szükség van. Itt jössz te a képbe. Ha valódi fejlesztő csinálja, akkor nincsenek korlátok, bármi megvalósítható. Biztos lehetsz benne, hogy elegendő megrendelésed lesz.

Online kereskedő

Oké, ennél nemcsak a csencseléshez való érzékre, hanem egy minimális alaptőkére is szükség van. Emlékszel még a fidget spinnerekre? Fiatal sulis srácok költötték minden zsebpénzüket arra, hogy még az elterjedés előtt 300 Ft/db áron hatalmas készletet rendeljenek be maguknak, amelyeket aztán 1000 Ft/db áron értékesítettek tovább. Ez lehet, hogy rossz példa, mert semmiképp sem ajánljuk, hogy fekete üzletbe kezdj, de az üzleti érzék fontosságára mutat rá. Figyelni a külföldi trendeket, berendelni fillérekért, eladni haszonnal. Idő, mire kialakul a vásárló köröd, viszont, ha jól csinálod, hatalmas pénzkereseti lehetőség rejlik benne.

Ja, igen... szükséged lesz a webshophoz egy grafikusra és egy webfejlesztőre is. Lehet, hogy nem ártana elkezdened néhány tanfolyamot, ha nem akarsz erre is pénzt költeni!