3+1 téma, amit jobb, ha kerülsz a munkahelyeden

Ha nem home office-ban dolgozol, sajnos vagy nem sajnos, a napod nagy részét valószínűleg a munkahelyeden töltöd, a kollégáid társaságában. Szerencsés vagy, ha azok közé tartozol, akik baráti viszonyt ápolnak a munkatársakkal, de vannak témák, amelyeket jobb, ha nem az irodában tárgyalsz ki.

Amikor a koronavírus-járvány miatt mindenki, aki csak tudott, home office-ba vonult, sokaknak a legnagyobb változást az okozta, hogy nem lehetett a kollégákkal annyit és úgy beszélgetni, mint korábban. Oké, ott vannak az online meetingek vagy a chatelés, de aki dolgozott már irodában, tudja, hogy a legjobb dumálások a konyhában, étkezőben, dohányzóban, folyosókon, kávéautomatánál, ne adj' isten munka közben, az open office-ban zajlanak.

De mik azok a témák, amiket érdemes kerülni ezek alatt az eszmecserék alatt, ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe csöppeni?

„Neked mennyi jön a plasztikra?"

A fizetés nemcsak a munkahelyen, de a magánéletben is tabunak számít, pont olyan, mint a nőknél a kor: nem illik rákérdezni. Senki nem szereti, ha a pénztárcájában turkálnak; arról nem is beszélve, hogy komoly feszültséget okozhat egy munkahelyen, ha kiderül, hogy valaki kevesebb munkával több pénzt keres, vagy épp a főnök kedvencének idén már harmadszorra emelték a bérét, különösebb indoklás nélkül. Jobb, ha ilyen kellemetlen beszélgetésekbe nem megyünk bele, az, hogy ki mennyit keres, mindenkinek a magánügye.

Fotó / 123

„Lehet, hogy fel kéne mondanom?"

Tudjuk, hogy egy irodában a falnak is füle van, ráadásul sosem lehetsz benne biztos, hogy akivel épp a munkahelyváltással kapcsolatos dilemmáidat megosztod, bizalmasan kezeli-e majd az elhangzottakat. Nincs annál kellemetlenebb, ha elterjed, hogy fel akarsz mondani, ez a főnököd fülébe jut, majd úgy hozza az élet, hogy meggondolod magad. Ha megrendül a bizalom, nehéz lesz a közös munka.

„Másfél órája kávézik, nekem meg ebédelni sincs időm..."

Mindenki szeretne olyan helyen dolgozni, ahol nincsenek viták, feszültségek, egymás kibeszélése. Spoiler: Ilyen csak a mesében létezik. De törekedni lehet rá, hogy ne szítsuk a tüzet, ha szúrja is a szemünket valamelyik kollégánk munkamorálja, lustasága, hanyagsága, ezt ne a többiekkel tárgyaljuk ki. Ha komoly a probléma, inkább a főnöknek jelezzük bizalmasan, de semmiképp se beszéljük ki az illetőt a többiekkel, mi sem szeretnénk, ha ez fordított esetben velünk történne.

„Te kire fogsz szavazni?"

Vannak olyanok, akik nyíltan beszélnek a politikai hovatartozásukról, ezzel nincs semmi gond, de ha valaki nem köti a többiek orrára a véleményét, ne firtassuk, hogy melyik oldal felé húz. Az a legjobb, ha semlegesek maradunk a témában, így elkerülhetjük a konfliktusokat, a megbélyegzést, és nem fog a munka rovására menni, ha másképp gondolkodunk bizonyos kérdésekben.