Hogyan függ össze az álláskeresés az önismerettel? Europass - Erasmus+ Karriernap

Számos remek előadás fültanúi lehettünk a Tempus Közalapítvány karriernapján. A rendezvény célja az volt, hogy az egyetemi hallgatók megismerhessék, hogyan hasznosulhat a nemzetközi tapasztalatszerzés a munkaerőpiacon. Első vendégük Morvai Brigitta, a Randstad Hungary branch managere volt.

Előadásának a címe: Álláskeresés és önismeret.

Hogy miért e kettő? Mert a szakember szerint szorosan összekapcsolódik a két fogalom. Ahhoz ugyanis, hogy sikeresek legyünk, fontos, hogy jól érezzük magunkat és megtaláljuk önmagunkat a munkában.

Előző összefoglalónkban már kitértünk arra, miért lényeges ismernünk saját erősségeinket és gyengeségeinket. Brigitta is hasonlóképpen gondolkodik: szükségesnek tartja az énmárka meglétét, amely összefoglalja, milyen értékeket képviselünk és milyen képességekkel rendelkezünk. Ezt tudatosan és folyamatosan kell építeni.

Tervezzünk előre, lássuk, hogy hova visz el minket egy adott munka a karrieutunkban, és ne csak azért vágjunk bele, mert nincs jobb lehetőségünk!

Az énmárka kialakítása során előtérbe kerülnek azok a tulajdonságaink, amelyek megkülönböztetnek minket másoktól. Ha ez megfelelően ki van építve és az általunk képviselt értékek is átjönnek az interjúztatóknak, akkor Brigitta szerint sok esetben nyerhet a személyiség a tapasztalattal szemben a kiválasztás során.

Morvai Brigitta, a Randstad Hungary branch managere.
Morvai Brigitta, a Randstad Hungary branch managere.Fotó / Morvai Brigitta

Egy állásinterjú során az alábbi tippeket érdemes megfogadni:

 • Fontos a célzott kommunikáció, tehát legyen értéke a mondandódnak.
 • Legyél hiteles, mindig támaszd alá valamilyen gondolattal a mondandódat!
 • Tudd, hogy milyen erősségekkel rendelkezel és ez hogyan passzol a munkaköri elvárásokhoz!
 • Mindig a valóságra építs és ne ígérgess olyat, amit nem tudsz betartani!

Ha kiválaszt minket a cég és eljutunk a bértárgyalásig, akkor ezek a szempontok befolyásolhatják, mennyit kérünk:

 • mi a szakterület,
 • milyen a pozíció komplexitása,
 • milyen nyelvtudást igényel,
 • rendelkezünk-e korábbi releváns tapasztalattal,
 • milyen cégről van szó,
 • milyen egyéb juttatások vannak (cafeteria, útiköltség, nyelvtanulás, képzések, sportolási lehetőségek)
 • mi a cég lokációja.

Továbbá érdemes utánajárni, hogy jár-e nyelvpótlék az adott helyen, tehát ha az angol mellett beszélsz valamilyen plusz nyelvet (ami nem elvárás), akkor egyéb juttatásokra is szert tehetsz. Például, egyes helyeken a német, a holland, a cseh, a szlovák, vagy a lengyel nyelvekért akár 60 ezer forint pluszt is fizetnek.

Extra tipp: Már az egyetemi éveid alatt is próbálj meg minél több olyan tapasztalatot szerezni, amelyet a munkaerőpiacon is hasznosítani tudsz majd. Például menj Erasmusra, vagy minél több workshopra, illetve önkénteskedj!
Az álláskeresés nem egy sétagalopp, mégis nagyban megkönnyítheted a dolgod egy jó LinkedIn profillal!
Az álláskeresés nem egy sétagalopp, mégis nagyban megkönnyítheted a dolgod egy jó LinkedIn profillal!Fotó / Shutterstock

Végül a Randstad Hungary branch managere további hasznos tippekkel látta el az álláskeresőket. Lássuk, melyek ezek:

 • Ne pánikolj, sikerülni fog! Folyamatosan böngészd a diákmunka oldalakat és az állásportálokat, valamint vegyél részt online állásbörzéken! A lényeg, hogy nyitott szemmel járj!
 • Készülj fel a távmunkára! Ebben a helyzetben előfordulhat, hogy home office-ban kell dolgoznod.
 • Legyél proaktív! Ne csak a minimumra törekedj, hanem gondolkozz és légy kreatív!
 • Tedd rendbe a profiljaidat! Például rejtsd el a bulizós képeket a közösségi oldalaidon, és figyelj arra, hogy milyen véleménynyilvánításokat teszel közzé
 • Ha már itt tartunk, a LinkedIn profilodat se hagyd ki! Mindig van mit tökéletesíteni rajta. Elérhetőségek, készségek, ismeretek, profi fotók, ajánlások, kiemelések, ezek mind fontos feltüntetni és naprakészen tartani. Továbbá csatlakozz networkökhöz és kövesd a szimpi cégek oldalait! Nem árt, ha az e-mail címedre is vetsz egy pillantást, ugyanis például a kismaszat03@gmail.com nem túl professzionális.
 • Nézz utána a cégeknek! Ne csak olyan cégekhez jelentkezz, ami menőnek és ismeretnek számít, ugyanis egy kevésbé hangaztos cég is kínálhatja számodra az álommunkát!
 • Fektess digitális eszközökbe! A koronavírus-járvány miatt egyre több az online interjúztatás, amelynél nem árt, ha rendelkezel stabil wifivel, jó minőségű kamerával és mikrofonnal. Ez természetesen a munkavégzéshez is elengedhetetlen lesz főleg, ha home office-ban lesztek.

Végül pedig, egy meglepő információt hoztunk nektek Morvai Brigittától:

Tudtad, hogy egy tapasztalt fejvadásznak akár 10 másodperc is elég ahhoz, hogy az önéletrajzodra rápillantva döntést hozzon?

Konklúzió: ne csapd össze!

További álláskeresési és önéletrajz-írással kapcsolatos tippeket az Europass oldalán találhattok.

Tudj meg többet az ösztöndíjakról a Tempus Közalapítvány oldalán.