A munkakereséstől a bértárgyalásig - Egy business coach tippjei

Egyetemistáknak és frissdiplomásoknak szerveztek Europass - Erasmus+ Karriernapot, amelyen a résztvevők online előadások során kísérhették végig az álláskeresés fázisait. Ebben segített Filáj Gábor, business coach és az Umbrella Consulting Kft. ügyvezető igazgatója is. Elhoztuk nektek, ő milyen tippeket osztott meg jelenlévőkkel és mire érdemes feltétlenül figyelni a munkakeresés során!

Gábor szerint fontos kiemelni, hogy bár a munkakeresés és az interjúztatás platformja megváltozott, de a menete nem, hiszen a kiválasztási folyamatok hasonló metódusok alapján történnek.

Hogyan tudjuk tudatosan megtervezni az álláspályázatunkat?

A kérdés megválaszolásra egy 4 lépcsős folyamaton vezette végig a közönséget a szakember, amelyek az alábbiak:

0. lépésCsakúgy, mint szinte mindennek, a munkakeresésnek is az önismeret az alapja, ugyanis ezáltal láthatjuk reálisan a képességeinket.
Éppen ezért érdemes a SWOT-analízist segítségül hívni, amely által átláthatjuk, milyen típusú poziciókra érdemes pályáznunk, és ahhoz milyen értékekkel kell rendelkeznünk.
Ez négy komponensből áll: erősségek, gyengeségek lehetőségek, veszélyek. Az első kettőbe olyan dolgok tartoznak, amik rajtunk múlnak, amiért mi tudunk tenni, míg a másodikba a rajtunk kívül állók, de a velünk való történéseket befolyásoló külső tényezők.

Fontos azonban a szemünk előtt tartani, hogy gyengeségből lehet erősség is, csak meg kell találni az átformálás módját.

swot
swotFotó / 123RF

1.lépésMiután megismertük önmagunkat és kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb álláshirdetést, jöhet az önéletrajz és a motivációs levél megírása.
A lényeg: ha mindig ugyanazt küldjük, mindig ugyanazt kapjuk. Tehát ahhoz, hogy sikeresek legyünk, ahhoz konkrét pozira reflektáló önéletrajzot és motivációs levelet kell készítenünk.
Az előbbi az elvárásokra, az utóbbi pedig a feladatokra fókuszáljon.
Az Europass oldalán is kiváló minták vannak hozzájuk.

Az ingyenesen elérhető Europass digitális platform célja, hogy személyre szabott lehetőségekkel segítse az álláskeresőket, tanulni vágyókat. A portálon bárki elkészítheti saját Europass önéletrajzát és motivációs levelét több stílusban is.

2. lépésElküldjük őket és várunk a visszajelzésre. Egyes helyzetekben azonban előnyt jelenthet, ha felkeressük a céget és utánajárunk, hogy valóban beérkeztek-e a dokumentumaink.

3.lépésSzerencsés esetben behívnak minket interjúzni. Ez többnyire két részből áll: - alapkérdések, amelyeket a HR-es kollégák tesznek fel, ezekkel tesztelik mennyire ismerjük a céget és önmagunkat -, továbbá a feladatok, ahol egy konkrét szituációt kell megoldanunk. Egyre gyakoribb a többkörös interjúztatás.
Ha nem jutunk tovább, érdemes illedelmesen megkérdezni ennek okát, és tanácsot kérni, miben lehetünk még jobbak.

4.lépésAz utolsó fázis a kiválasztás és a tárgyalás. Itt már nem az a kérdés, hogy mellettünk döntenek-e, hanem az, hogy hogyan fogunk együtt dolgozni. Elindul a megállapodás, a szerződés alapjainak meghatározása és a bértárgyalás.

Erre 3 különböző tárgyalástechnika van:

Állj ki magadért!
Állj ki magadért!Fotó / 123RF
  • Az orosz front, vagy másnéven szovjet technika: tipikusan az a helyzet, amikor közlik velünk hogy egy adott összeget tudnak csak adni, amelyet vagy elfogadunk vagy nem minket választanak. Érdemes szem előtt tartani, hogy jogunk van ilyenkor felállni és nemet mondani, ugyanis ha a cég így tárgyal és nem ad lehetőséget a párbeszédre, akkor várhatóan a mindennapok is ilyenek lesznek.
  • Vesztes/nyertes szituáció: van egy nyitó ajánlat a vállalat részéről, és emellett van a mi magasabb elképzelésünk. A mi célunk, hogy a mi összegünkhöz közelítsen a végső bérezés. Ennek egyik technikája, hogy néha más mértékkel kell haladunk az alkudozásban, vagy vissza kell pattintani az ajánlatot.
  • A harmadik pedig a nyertes/nyertes módszer: ennek lényege, hogy mindenki jól járjon. Ha nem biztos, hogy meg tudja adni a cég azt az összeget, amit kérünk, felmerülhet a kérdés, mivel tudják kiegészíteni ahhoz, hogy nekünk is megérje. Itt jön a képbe a kompromisszumos javaslat. Például azt mondjuk, hogy elfogadjuk az általuk bemondott árat, de csak a próbaidő lejártáig, utána pedig az általunk kívánt összeget kérjük. Fontos, hogy ezeket mindig rögzítsük a szerződésben is.

Reméljük, számotokra is nagyon hasznos tipphez juthattatok hozzá Filáj Gábortól.
Hamarosan hozunk még 1-2 előadást a Tempus Közalapítvány által szervezett Karriernapról!