Rövidebb munkahét: Megoldás minden bajra, vagy elérhetetlen álom?

Ugyanannyi pénz kevesebb munkáért? Ha tényleg ilyen egyszerű a tökéletes megoldás, miért nem vezették még be?

A rövidebb munkahét kérdése időről időre újra előkerül, ám valahogy mégsem jutott eddig messzebb pár cikknél és kísérletnél. A pandémia sokakat rávett, hogy újragondolják a munkával kapcsolatos elvárásaikat, az emberek egyre merészebben fejezik ki, hogy mit is szeretnének e téren, és fontosabb lett számukra, hogy valóban meg is kapják.

A rövidebb munkahét sokféleképpen megvalósulhatna. Elképzelhető, hogy egyszerűen csak négy napot dolgoznánk, vagy mindenki kapna két szabad délutánt, esetleg a heti munkaórákat csökkentenénk bizonyos mennyiséggel. A lényeg, hogy nem a szokásos 40 órát próbáljuk kevesebb napba gyömöszölni, hanem valóban kevesebbet dolgozunk, méghozzá ugyanazért a pénzért.

Mégis hogy lehetséges ez?

Ugyanannyi pénzért kevesebbet dolgozni? Túl szép, hogy igaz legyen. De mi van akkor, ha azt mondjuk, hogy valóban kevesebb ideig dolgozol, de ugyanannyi feladatot végzel el? Egy 2015 és 2019 között folytatott izlandi tanulmány 2500 kormányzati dolgozót vizsgált változatos munkahelyeken, ahol 40 órás munkahét helyett 35 órára álltak át. A kutatók arra jutottak, hogy az irodák nagyrészénél a produktivitás ugyanolyan maradt, vagy épp nőtt. Például a rendőrségen ugyanannyi vizsgálatot zártak le, mint előtte. Mindez azért lehetséges, mert a dolgozókat motiválta a "jutalom" vagyis a szabad délután, koncentráltabban dolgoztak, kevesebbet csevegtek, telefonálgattak vagy irogattak magán üzeneteket, mivel egy 2015-ös tanulmány szerint 2,5 óra megy el naponta munkán kívüli internetezéssel.

A rövidebb munkahét kérdése időről időre újra előkerül.
A rövidebb munkahét kérdése időről időre újra előkerül.Fotó / Shutterstock

Mihez kezdünk a felszabadult időnkkel?

Nem nehéz elképzelnünk, mi lenne akkor, ha minden nap lenne két-három extra óránk, arra, amire szeretnénk. Kevésbé rohanunk, több időt töltünk a családunkkal, csökken a stressz és a kimerültség. Ha pedig jobban érezzük magunkat, produktívabbak vagyunk a munkahelyen is, egészségesebbek vagyunk és kevesebb betegszabadságot igénylünk.

Megvan a tökéletes megoldás?

Sejthetjük, hogy nem, hiszen mielőtt a munkahét rövidítése általánossá válhatna még sok kérdést meg kell válaszolnunk. Ha például mindenkinek járna a rövidítés, akkor a kormányablakba is oda kellene érnünk 4-ig? Ha később nyit a kisbolt, hol veszel reggelit munkába menet? Ha nem mindenkinek jár a rövidebb munkahét, akkor, hogy lehet igazságot tenni? Sok kísérletre és tervezésre van még szükség, hogy ez megvalósulhasson.