6 főnöktípus, akikkel találkozni fogsz karriered során: Így kezeld őket

A jó főnök legfőbb tulajdonsága, hogy megérti és jól tudja kezelni a beosztottjait. Viszont, alkalmazottként, ennek a fordítottja ugyanúgy igaz: az ügyes munkavállaló felismeri milyen típusú főnöke van, és aszerint viselkedik vele.

Ne hidd, hogy ennek a cikknek az lesz a lényege, hogyan hízelegj a főnöknek, ha jót akarsz magadnak. Arról lesz szó, hogy hogyan igazodj a vezetődhöz, hogy minél kellemesebb körülmények között dolgozhass vele. Persze, ha valahol nagyon nem érzed jól magad, ne habozz váltani!

A demokrata

Mindenkit megkérdez, a közös döntést szereti. Jó esetben segít ehhez eljutni, rosszabb esetben minden apróság elhúzódik.

Fotó / Shutterstock

Az ő cégénél nem is vele, hanem inkább a kollégákkal kell közös nevezőre jutnod, hogy a döntési folyamatok ne húzódjanak el, mint a rétestészta. Légy kész a kompromisszumra is.

A diktátor

Ez is kétesélyes: vagy egy határozott vezetőről van szó, aki jó irányba tereli a csapatot, de az is lehet, hogy egy félőrültről beszélünk, aki folyton újabbnál újabb baromságokkal terhel mindenkit, amelyekről nem lehet lebeszélni.

Nála elég jól megcsinálni a rád bízott feladatokat; ha szerencsés vagy, akkor bátran kérdezheted a részletekről, aminek még örül is. Sajnos, ha bolond, akkor elsőre félszavakból kéne tudd, mi a dolgod, ami idegtépő.

A kapcsolatépítő

A csapat a mindene, az az álma, hogy egy család legyetek. Ez meg is valósulhat, hogy ha jól vette fel az embereket.

Nála is a legfontosabb az, hogy csapatjátékos legyél, menj el minden céges rendezvényre.

A nagyratörő

Folyton új, sokszor értelmes ötletekkel áll elő, de néha túllő a célon, aminek az alkalmazottak isszák meg a levét.

Fotó / Shutterstock

Tudjon róla, ha túlterheltek vagytok, hátha akkor visszafogja magát. Esetleg, ha valami nem működik, jelezd, mert jó esetben szívesen változtat rajta.

Az edző

Folyton bíztat, fejleszteni akar. Remélhetőleg komolyan is gondolja, és nem csak bújtatottan hajcsárkodik, amihez még jobb fizetés sem társul.

A bántalmazó

Menekülj, ahogy tudsz! Rosszindulatú, frusztrált démon, akinek a kedvenc eszközei a beszólogatás, zsarolás és a megszégyenítés. Ez akkora téma, hogy külön cikkben olvashatsz róla, hogyan kezeld ezeket a "vezetőket".