A hatékony tanulás 5 aranyszabálya

Van, akinek könnyen megy, de akad olyan is, aki élete végéig küzd vele: megtanulni tanulni kitartó és hosszú folyamat része. Most öt lépésben mutatjuk meg, hogyan lehet igazán produktív a tanulásod!

Nincs olyan, akinek ne lennének nehezebb, bosszúsabb időszakai a tanulás tekintetében: hatékonyan tanulni ugyanis nem mindig hálás feladat. Mesterházy Boglárka a saját tapasztalat osztja meg veletek. 

"Sosem fogom elfelejteni általános iskolai alsós osztályfőnököm bölcsességei közül azt, amely szerint a legfontosabb feladatuk az iskolában töltött első egy-két évünk alatt, hogy megtanuljunk tanulni. Persze akkor, hat-hét évesen ezt elengedtem a fülem mellett. Végzősként értettem meg csak, hogy mennyire hálásnak kell lennem azért, hogy akkor megtanultam magamat tartani a határidőkhöz, mindent rendszerezni, semmit sem elfelejteni és hatékonyan tanulni. Közhelynek hangozhat, de a saját szokások kialakítása kiemelten fontos ahhoz, hogy az új ismereteket könnyedén tudjuk elsajátítani és megtartani. "

De mi kell az eredményes tanuláshoz? 

 

1. Tanuljuk meg örömünket lelni benne és értékelni a sikereinket.

A tanulás életünk meghatározó része, legtöbbünk minimum 12 évet tölt el vele élete során, pedig bőven lehet ennek sokszorosát is, “a jó pap is holtig tanul”, nemigaz?

2. Az idő jár, senkit sem vár.

Elengedhetetlen tehát, hogy megtanuljuk jól beosztani. Érdemes listát írni a teendőinkről, így ha eggyel végeztünk, kihúzhatjuk. Ezzel a módszerrel ösztönözhetjük magunkat, hogy minél gyorsabban végezzünk a tennivalókkal. Nem utolsó szempont az sem, hogy semmi sem fog elmaradni: az időnket is sokkal könnyebb beosztani, ha egyben látjuk mi vár ránk. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindent az utolsó pillanatra hagynak. "Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra"! Fülünkön jön ki a sok ehhez hasonló bölcsesség, pedig van alapjuk. Inkább csinálj meg mindent előbb, hogy "szabad"  legyél. Ha tudod, hogy valami hosszabb ideig tart, vagy számodra nehezebb témát kell megtanulnod, oszd be! Érdemes kalkulálni a tanulási folyamatba 2-3 „tervezetlen” pihenőnapot; előfordulhat, hogy előtte valamivel megcsúszunk, vagy éppen csak az agyunk nem képes új információ befogadására. Használd a telefonod naptárát, állíts be emlékeztetőket, ezáltal az adott hétre tudsz koncentrálni, lehetetlen lesz szem elől téveszteni a teendőidet.

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!
Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!Fotó / Meló-Diák

3. Ne legyen túl meleg a szobában, ahol tanulsz!

A test hamar hozzászokik a magasabb hőmérséklethez, vagyis egy idő után újra fázni fogsz. A meleg álmosít, csökkenti a koncentrációs képességet, és fojtogat. Figyeljünk arra, hogy szellőztessünk gyakran, igyekezzünk természetes fénynél tanulni. Tanuláshoz körülbelül 20-21 C° az ideális hőmérséklet.

4. Az íróasztalt mindig uralja rend!

Nyilván mindenkivel előfordul, hogy kupival zárja a napot, de érdemes szokásunkká tenni, hogy összepakolunk az asztalon. Igyekezzünk minél kevesebb, már megírt dolgozatot/kiértékelt vizsgát, tanárok által kiadott papírt tartani munkaasztalunkon. Célszerű csak a legfontosabb írószereket és az éppen aktuálisan tanulandó tárgy tartozékait előkészíteni, így nehezebben terelődik el a figyelmünk. A fiókjainkat megéri „felcímkézni” rendszerezni. Megdöbbentő, hogy akár csak egy év alatt is mennyi felesleges tárgy tud felhalmozódni.

5. Fontos a környezetváltozás!

Persze nem úgy, hogy az íróasztal mellől a meleg takaró alá költözöl, de a tanulás terén ajánlott tenni egy próbát a lakás/ház különböző helyiségeiben is; lehet, hogy neked épp a konyhában megy majd a legjobban. Az agyunk a környezettel asszociálni tudja majd a felidézendő anyagot, nem mellesleg a mi életünkbe is visz némi változatosságot. Igen, még akkor is, ha tanulásról van szó.

A tudás azon dolgok közé tartozik az életben, amit sosem fognak tudni elvenni tőled! Szánd rá az időd, meg fog térülni!

A Karrier rovat támogatója a Meló-Diák. Eredeti cikküket itt olvashatjátok el, ahol lehetőség van utána nézni mentorprogramjuknak és aktuális álláslehetőségeiknek is!