Nyelvtanulás? Így akkor is könnyű, ha nem vagy született zseni

Valószínűleg nincs olyan diák Magyarországon, aki ne hallotta volna az unalomig ismételgetett jó tanácsot, miszerint érdemes minél több nyelvet elsajátítani, mert a munkában és az életben is hasznunkra válhatnak. Igen ám, de mi van akkor, ha az ember nem két lábon járó lexikon, aki csettintésre jegyzi meg a der/die/das-t vagy a folyamatos befejezett jövőt? Ilyenkor jönnek képbe az alternatív módszerek.

Rengeteg iskolában van lehetőség második nyelvet tanulni angol vagy német után. Sok esetben ez egy ponton siklik ki: az ember elhiszi, hogy egy idegen nyelvet már nagyjából magabiztosan beszél, és úgy van vele, valahogy majd csak megértik külföldön mit akar. Hisz ott is tanulnak valamilyen idegen nyelvet, nem? Aztán jön az életszagú felismerés: egy nyelv ma már kevés a boldoguláshoz.

A pofon általában akkor érkezik, amikor már nincs visszaút: magántanárt vagy nyelviskolát kell keresni. Noha ezek hatékonyak lehetnek, egyik sem lesz feltétlen olcsó mulatság. Összeszedtünk néhány módszert, amik megkönnyíthetik (és költséghatékonyabbá tehetik) a célhoz vezető utat.

Kellemeset a hasznossal
Sorozatfüggő vagy? Egymás után falod a könyveket? Meg is vagy! Keress alkotásokat az adott nyelvterületről, és úgy ragad majd rád a tudás, hogy közben jól szórakozol. Eleinte kicsit szenvedős lesz a történet, de amint rááll az agyad az ismeretlen kifejezésekre, olyan lesz, mintha magyarul néznéd/olvasnád.

Forrás: --

Vedd már fel!
Igen, a telefonod! A Duolingónak ma már alap alkalmazásnak kellene lennie egy diák telefonján. Várakozás, ügyintézés, utazás közben pörgetheted a feladatokat, amik segítségével új szavakat tanulhatsz.

A puding próbája...
Itt most az jönne, hogy vágj neki a nagyvilágnak, beszélgess, ismerkedj. Viszont a jelenlegi helyzetben ezt tanácsolni a világ legfelelőtlenebb dolga lenne részünkről. Szerencsére az internet világa erre is talált megoldást: számtalan alkalmazás létezik, ami szóban és írásban is képes téged összekötni partnerekkel, akik magas szinten beszélnek valamilyen nyelvet. Te megadod a kritériumokat, a program pedig megfelelő párt keres neked. Ilyen például a Tandem app is.