Akár 35 000 forintot is bukhatsz, ha most nem kattintasz

Abban megegyezhetünk, hogy 35 000 Ft sok pénz. Főleg diákként. Akkor is, ha a szüleid fizetik; akkor is, ha diákmunkából próbálod előteremteni. Gondolj csak bele, mennyi mindent lehetne ezért az összegért kapni! Vehetnél belőle például most fesztiváljegyet, a maradékot pedig felválthatnád három darab tízezresre. Kár lenne nyelvvizsgára költeni, nem?!

És most nem arra gondolunk, hogy a nyelvvizsga felesleges. Épp ellenkezőleg! Szükség van rá a mai világban a boldoguláshoz, ez egyértelmű. Az sem árt, ha több is lapul egyszerre a zsebedben, minél magasabb szintűek, annál jobb! De akkor miért mondjuk, hogy kár érte a pénz?

Kár akkor, ha nem élsz a lehetőséggel, hogy visszaigényelheted a vizsgadíjat!

Van egy kiskapu, ami nem is annyira kicsi, de nem lehet elégszer emlékeztetni rá a nyelvvizsgázókat: 2018 januárja óta minden fiatal első, legalább középfokú sikeres nyelvvizsgájának árát visszatéríti a kormány.

Tudtad, hogy általában a nyelvvizsgázók 60 százaléka jár sikerrel, függetlenül attól, hogy melyik vizsgaközpontban próbálkozik?

A díj visszafizetése az első sikeresen teljesített komplex középfokú (B2) nyelvvizsgára vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgára és a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgára vonatkozik.

Fotó / 123RF

A vizsga díját először a vizsgázóknak saját maguknak kell megfinanszírozni, előre senki nem kapja meg a támogatást. Ha mind az írásbelin, mind a szóbelin átmegy a vizsgázó, kérelmeznie kell a díj visszautalását az Erzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Közhasznú Kft.-nél a nyelvvizsga-bizonyítvány vagy -tanúsítvány kiállításától számított egy éven belül.

A kérelemhez csatolni kell a vizsgadíj befizetését igazoló számlák másolatát. Az Erzsébet Ifjúsági Alap tizenöt napon belül dönt a kérelemről, az Oktatási Hivatalnál pedig ellenőrzi a nyelvvizsga adatait. Ha mindent rendben találnak, a vizsgázó bankszámlájára visszautalják a sikeres vizsga díját. A visszaérkező összeg után adózni nem kell.

Neked van valamilyen nyelvvizsgád? Igénybe vetted a támogatást? Írd meg kommentben!