Túl magas volt a ponthatár – avagy mitévő legyél, ha van egy éved az egyetemig

Az egyetemisták, valamint fiatal felnőttek körében lépten-nyomon összefuthatunk olyanokkal, akiknek közvetlenül középiskola után nem sikerült a kívánt egyetemre való felvétel, vagy éppen gyorsan világossá vált számukra, hogy a választott szak mégsem megfelelő, így jobb továbbállni. Ugyan először ijesztőnek hathat iskola, munkahely és iránymutatás nélkül lenni életedben először, mégis számos lehetőséget éppen ebben a látszólag zavaros évben lehet könnyebben megragadni.

Valószínűleg mindenki fejében a munkaszerzés és pénzkeresés lehetősége fordul meg először, hiszen egy kötelező tanulás nélküli évben tényleg érdemes a pénzügyi gyarapodásra is figyelni.

A saját magad által keresett pénzt bűntudat nélkül fektetheted magadba, legyen szó tanulmányokról, utazásról vagy akár hobbiról.

Akár valamilyen fizikai, akár szellemi munkát sikerül vállalnod az egyetemi évek előtt, biztosan sok tapasztalattal fogsz gyarapodni, ami aztán a felnőtt életed során is hasznodra válhat, sőt, még egy nem várt lehetőséget is az utadba sodorhat.

Fotó / 123RF

Koncentrálj magadra!

Egy másik lehetőség, amire egy úgymond üres év felhasználható, az önfejlesztés és tanulás.

A konvencionális oktatáson kívül több más eszköz is rendelkezésedre áll, például különböző tanfolyamok, szakmatanulás, vagy akár – és talán ez a legnehezebb – saját magad tanítása új nyelvre, vagy új területen való elmélyülés. Az internet számtalan módon kihasználható eszköz, amelynek segítségével óriási fejlődésen mehetsz keresztül, ha kellőképp elhivatott vagy.

Az élet a komfortzónán kívül kezdődik

Szintén ijesztőnek tűnő, de kifizetődő opció lehet az egyetem előtti év külföldön való eltöltése.

Ez mondhatni a tanulás és pénzkeresés ötvözete, hiszen munka közben fejlesztheted a nyelvtudásod, megismerhetsz egy másik kultúrát és életstílust, és még életre szóló élményekkel is gazdagodhatsz.

Kilépni a komfortzónából mindig nehéz, viszont a valódi élmények és fejlődés mégis azon kívül esnek.

Ne keseredj el, ha elsőre nem sikerült bejutnod az egyetemre, vagy szimplán váltani szeretnél, hiszen tanuló bármikor lehetsz. Egy későbbi kezdés életed legmeghatározóbb és tanulságosabb időszakává is válhat, akár követed valamelyik utat a fent említettek közül, akár nem.

Hegedűs Eszter