Mester helyett (után) szakirányú továbbképzés, de mi is az?

Elvégezted az alapszakot, megvan a diplomád, de nem érzed úgy, hogy igazán értenél valamihez? Csalódtál a képzésben, mert pont, arról ami érdekelt, keveset tudtál meg? Már nem akarsz visszamenni nappali tagozatra, de szeretnél még tanulni? Akkor érdemes elgondolkodnod a szakirányú továbbképzéseken.

Miután rákeresel a fogalomra, először általában valami olyasmit fogsz olvasni róla, hogy „a szakirányú továbbképzés, a meglévőnél magasabb végzettséget nem biztosító képzés". Ez lehet, nem hangzik túl biztatóan, de ennél árnyaltabb a kép. Az MA/MSc képzéssel ellentétben nem leszel egy tudományág felkent „mestere", hanem egy sokkal szűkebb szeletét fogod tanulni.

Miért jó ez?

Először is ezek reagálnak a gazdasági, munkaerőpiaci változásokra, amikre a diplomát adóak lassabban tudnak. Emellett az oktatók is jellemzően szakmabeliek, akik a gyakorlatias tudást részesítik előnyben, amit a már meglévő tudásodra alapoznak, tehát kevesebb elméleti tárgyon kell átrágni magad, hogy valami kézzelfoghatót csinálj olyan területen, ami tényleg érdekel. Nem mellesleg ezek a képzések kapcsolatban állhatnak cégekkel, akiknél akár a későbbiekben könnyebben elhelyezkedhetsz.

Van árnyoldala?

Negatívumként elsőként fontos megemlíteni, hogy ezekből a képzésekből nincs államilag támogatott, tehát fizetni kell értük, ami friss diplomásként nem mindig opció. Másodsorban pedig nem adják át azt a széleskörű tudást, amit egy mesterképzés tud, ezt érdemes mérlegelni, főleg azoknak, akiket mélyebben érdekel a választott tudományáguk.

Sófalvi Márton