Tudod mi az a Szakképzés 4.0? Összefoglaltuk neked!

A Szakképzés 4.0 röviden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kidolgozott új, a szakmai- és a felnőttképzés rendszerszíntű megújítását, tovább fejlesztését célzó stratégiáját jelenti, melyet a kormány 2019-ben hagyott jóvá és melynek megvalósítása 2020-ban elindult.

A projekt fő céljai a vonzó környezet (korszerű tanműhelyek, digitális oktatási tartalmak) és karrierlehetőségek kiépítése, valamint a naprakész tudású oktatók képzése. E három pillér pedig mind a szakmai, mind a felnőtt és a mind a duális képzésben egyaránt megvalósul.

Fotó / 123RF

A negyedik ipari forradalomban új munkakörök és foglalkozások jönnek létre - elsősorban a robotizáció, automatizáció miatt-, és egyre gyorsabb fejlődés az iparban használt technológiák, eljárások és anyagok terén. Ezen okok miatt az iskolában tanított tartalmaknak is folyamatosan meg kell újulnia, hiszen csökken a szakképzettség nélkül is ellátható betanított munkahelyek száma, miközben nő az igény a rendszerek tervezésével, építésével, üzemeltetésével foglalkozó informatikai, robotikai képzettségű szakemberek iránt.

Tehát elengedhetetlen, hogy minden magyar fiatal úgy kerüljön ki az iskolarendszerből, hogy az alapkompetenciákon túl rendelkezzen olyan készségekkel, amelyek megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettség elsajátítását.

A tervezet első lépése a szakmák számának kezelhető mennyiségűre való csökkentetése volt, azaz a több mint 700 OKJ-s szakmából a gazdaság és az érintett tárcák képviselőivel közösen 174 alapszakmát határozott meg Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, és csapata. Ezekből állították össze a Szakmajegyzéket. A többi szakma vagy beépült, vagy szakirányként jelenik meg, vagy a munkaerőpiaci képzések között továbbra is fellelhető.

Mindegyik szakmához digitális kompetenciafejlesztés társul, figyelembe véve az uniós elvárásokat, tehát hogy mely szakmákhoz, milyen gépek kezelését kell elsajátítania a szakképzésben résztvevőknek. Továbbá a program része, hogy a szakgimnáziumokat felváltják a technikumok, ahonnan egyenes út vezethet a felsőoktatásba, így a mérnökképzés előszobájává válnak. A diákok az első két évben ágazati ismereteket tanulnak. Így részletesen megismerkedhetnek az adott területtel, felmérhetik saját erősségeiket, képességeik és kedvük szerint választhatnak a fennmaradó 3 évben kitanulható szakmát. Mivel elsősorban a szakma elsajátíttatása a cél, ezért az érettségibe is beszámít majd, azaz az ötödik választott tárgy a technikusi vizsga lesz.

Tehát az érettségi nem végcél, hanem csak egy állomás.

De mi a helyzet a felnőttképzésekkel?

Mivel a felnőtteknek nincs idejük beülni évekig az iskolapadba, így a szakképzés 4.0 projekt állami finanszírozással minden felnőtt magyar állampolgár számára biztosítja, hogy két szakmát ingyenesen megszerezzen az oktatási rendszeren belül, sőt még egy ráépülésre, specializációra is van lehetőségük. Valamint rövidebb idő alatt elvégezhető, gyakorlatorientált képzés is biztosítva lesz számukra. A felnőttek az elméleti ismereteket a konzultációk mellett e-learning anyagok segítségével is megtanulhatják. A gyakorlati részt pedig akár a saját vállalatuknál is teljesíthetik. Sőt, beszámíthatók lesznek a korábbi ismereteik és a gyakorlataik is. Így a csoportos képzés mellett egyéni képzési utakra is lehetőségük lesz.

A duális képzésről sem feledkeztek el!

A duális képzés fejlesztésére is számtalan példa hozható a Szakképzés 4.0 elfogadása óta. Ilyen például a Mercedes-Benz AcademyKecskemét 8000 négyzetméteres képzési központot épített az autógyár mellett korszerű környezetben, a legmodernebb technológiák felhasználásával, amelyek az ipar 4.0 világára készítik fel a jövő járműipari szakembereit. Azonban a duális képzésben tanulók arányának további növelése érdekében szükséges az oktatási bázissal rendelkező nagyvállalatok mellett a KKV-k szerepvállalásának erősítése is. Ennek érdekében ösztönzik a KKV-k közreműködésével kialakuló ágazati képző központok (ÁKK) létrehozását.

Reméljük, sikerült közelebb hozni hozzátok a Szakképzés 4.0 fogalmát és jelentését. Ha további információra lenne szükséged, itt mindent megtalálhatsz!

A cikk a Felvételi Rangsor 2021 és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiadványa alapján készült. További felsőoktatással kapcsolatos információkért keresd a Felvételi Rangsor 2021-es kiadását az újságárusoknál!