Gyorsolvasás: így sajátíthatod el a technikát

Te is küzdesz a vizsgaidőszak alatt a rengeteg szakirodalommal? Természetesen volt rá időd – vagyis pontosabban lett volna –, de te mással töltötted a szabadidődet. Ilyenkor nagyon hasznos lehet pár módszer, ami felgyorsítja a vizsgára való készülés folyamatát. A szemeszter megmentője pedig nem más, mint a gyorsolvasás.

Engedd el, amit általánosban tanultál!A gyorsolvasás elsajátításának első feltétele az, hogy felejtsd el az általánosban tanult olvasási módszert. Nem kell minden szót kiolvasnod, mindent sortól sorig pontosan elolvasnod. A szavakat hármas csokrokba kell rendezned, és egy bizonyos tempót tartva kell haladnod. Fontos, hogy fókuszálj az adott szövegre, tartsd észben, hogy a figyelmed nem kalandozhat el. Ennek segítségével ki tudod szűrni a kulcsszavakat, hisz azok segítik a mélyebb megértést.

A gyorsolvasás következő szintje a fotóolvasás. Ennek lényege az, hogy lapozva a szemeiddel lefényképezed az oldalakat, a képeket pedig a tudatalattid hívja elő. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban végigolvashatsz bármilyen szakirodalmat.

Bármennyire is bonyolultnak tűnik, nem kell megijedni, ennek elsajátítása 2-3 szövegen való gyakorlás után simán működhet. Nem igényel sok gyakorlást, bár természetesen minél többet alkalmazod a módszert, annál magasabb szinten tudod művelni.

Felejtsd el az általánosban tanult olvasási módszert.
Felejtsd el az általánosban tanult olvasási módszert.Fotó / 123RF

A mágikus 60 százalékAmiatt sem kell aggódnod, hogy a szöveget nem fogod tudni megjegyezni. Kutatások bizonyítják, hogy az első gyorsolvasással olvasott szöveg 60 százalékát megjegyezték az olvasók, a második alkalommal pedig ez a szám tíz százalékkal növekedett. A vizsgaidőszak alatt pedig mindenképpen jobb a szöveg hatvan százalékát átfogóan tudni, kulcsszavakat ismerni, egy átfogó képet kapni, mint hogy az első pár oldal erőltetett tanulása után félredobd a könyvet.

A gyorsolvasás segítségével növelheted a tempód akár 300 százalékkal. Érdemes megfontolni, hogy elsajátítsd ezt a technikát, hisz megnyugtató lehet a tudat, hogy nem kell aggódnod, hogy nem sikerül legalább a lényeget megtanulnod a vizsgára.

Szabó Veronika