3+1 tipp, hogy tökéletes legyen a középiskolai felvételid

Szombaton indul a felvételi és egyre jobban izgulsz? Összegyűjtöttünk néhány alapvető szabályt, amik segítenek kihozni belőled a maximumot!

Nyilvánvaló, hogy ilyenkor mindenki lámpalázas egy kicsit, még azok is, akik ezt leplezni próbálják. Ennek eredményeképp sokszor sajnos olyan alapvető hibákat követnek el a diákok, amik elkerülhetők lennének! Lássuk, mik ezek!

A koffein az ellenséged is tud lenni

Igen, tényleg igaz. Legfőképpen akkor, ha olyankor veted be, amikor egyébként nem szoktad. Ha minden reggel kávéval indítod a napod, akkor nyugodtan tedd ezt a felvételi reggelén is. Viszont nagyon rossz ötlet azt gondolni, hogy majd aznap megváltod a világot: a szervezeted ugyanis csúnyán visszaadja majd azt a pofont, amivel te is megkínáltad őt. Fájni fog a hasad, hányingered lesz, a többi kellemetlen tünetről ne is beszéljünk. A tea szintén élénkítő hatású, de azzal óvatosan kell bánnod, mert lehet, hogy állandóan a mosdóba fogsz kéredzkedni miatta. Mértékkel mindent!

 

Vigyél magaddal harapnivalót is!
Vigyél magaddal harapnivalót is!Fotó / 123RF

Rápihenni ésszel

Ugyanez a helyzet akkor, ha előző este tízkor még bevágsz egy liter kávét, mert úgy gondolod, hogy majd éjjel megtanulod a kimaradt anyagokat. Azon kívül, hogy éjjel hangosan fogod hallani, ahogy dobog a szíved, amit ilyenkor memorizálsz, azt reggelre elfelejted; arra viszont jó lesz, hogy jól összezavarjon. Aludj sokat! Itt is a mértékletesség a fontos: nem kell este hétkor látványosan ágyba bújni, abból csak a forgolódás lesz és még fáradtabb is leszel, mint szoktál. A lényeg, hogy éjfél előtt legyen 1-2 órád, amit már alvással töltesz, ilyenkor pihen ugyanis az agy a leginkább és ha mindezt megfejeled azzal, hogy összesen 7-8 órát alszol, akkor garantáltan nem lesznek gondjaid a koncentrációval.

Kaja, pia, habzsi-dőzsi

Vigyél magaddal uzsonnát: szendvicset, gyümölcsöt, innivalót, bármit, amit egyébként is szoktál. Nem kell a hűtőt kipakolni az asztalra, mikor megérkezel, de ne a te hasad korgásától zengjen a terem. Ha szoktál reggelizni, ezúttal se tégy másképp. Amennyiben viszont üres hassal lépsz ki otthonról, akkor most sem kell „berántottáznod", de egy bögre kakaó vagy kis pohár joghurt megoldás lehet, hogy ne a nulláról indulj.

Magnézium, amit nem ismersz

Nem biztos, hogy hallottál róla, de a magnézium rengeteg mindenben segít: az izmok regenerálódásban, a pihentető alvásban, a szorongás ellen és a koncentrációban is. Előző nap nyugodtan igyál meg egy pezsgőtablettát, az tényleg segíteni fog.

Végül, de nem utolsó sorban: ne kombináld túl a dolgot! Csinálj mindent úgy, ahogy szoktál és sikerülni fog!

Magyar Krisztina