Tényleg az életed múlik rajta? Szombaton középiskolai felvételi

Stressz, izgalom, idegesség, drukk, nyomás. Reggelig sorolhatnánk, mit érez egy diák élete első "igazi" megmérettetése előtt. Január 23-án 10 órakor ragadnak tollat a tanulók, és megannyi gyakorlás, magánóra, illetve szülői és pedagógusi "szentbeszéd" után megírják a központi felvételi vizsgát, ami matek és magyar feladatlapokból áll. De tényleg ezen a napon múlik a világ becsülete?

Röviden és tömören: nem. Szóval felesleges túlaggódni a bulit – mondhatnánk, de persze ez közel sem ilyen egyszerű. A világ legegyszerűbb vizsgájához is hozzátartozik a vizsgadrukk, mindegy, mi a tét. Megírtuk már, mit vigyél magaddal és azt is, milyen trükkökkel hozhatod ki a legtöbbet a felvételiből. Most máshogy közelítünk a dologhoz.

Január 23-án írják a diákok a központi felvételit.
Január 23-án írják a diákok a központi felvételit.Fotó / Shutterstock

Stressz nélkül nem megy

Fizikai képtelenség, hogy valaki úgy írja meg a központi felvételit, hogy még a pulzusa sem emelkedik meg. Azonban nem mindegy, hogy jó vagy rossz értelemben uralkodik el a vizsgázókon a stressz. Míg előbbi hozzájárulhat egy szép vizsgaeredményhez, utóbbi esetben előfordulhat, hogy még az sem jut az ember eszébe, amit amúgy tud.

A tanárok hajtanak, mert szeretnék, hogy jó számokat hozzanak a diákjaik. A szülők azt szeretnék, hogy a gyerekük sorsa rendben legyen, ezért hajlamosak arra, hogy túlpörögjék a sztorit.

Pedig az élet nem arról szól, hogy minden eshetőség forgatókönyvét betanuljuk, hanem arról, hogy minden eshetőségre megtanuljunk reagálni.  

Mindig van B terv

Mi van, ha nem sikerül bejutni a kiszemelt top gimnáziumba? Semmi. Van második és harmadik számú jelölt is, ugyanazt az érettségit fogják írni ott is a diákok. Egyáltalán nem biztos, hogy az elsőre legerősebbnek tűnő helyen lesz számodra legjobb a felkészítés. Rengeteg külső és belső tényező (távolság, diáktársak, szabadidős programok) is szerepet játszik abban, hogy érzed magad egy suliban, ami kihat az eredményeidre is.

Az egyetemek bejáratánál sincs olyan sorompó, ami csak bizonyos intézmények tanulói előtt nyílik fel. Meg amúgy is, 14 évesen nagyon kevesen tudják, mivel szeretnének foglalkozni felnőtt életükben. Ha úgy érzed, tudod, az is még nyolcszor változhat. 

Nagyon fontos, hogy ne ess pánikba, ha valami nem úgy alakul, ahogy korábban eltervezted.  

Ez igaz a fentebb leírtakra és akár magára a felvételi vizsgára is. Ha van olyan feladat, amit nem tudsz megoldani, nem történik semmi. Kezdj azokkal, amikben biztos vagy, ezek lendületet adhatnak a neccesebb részekhez.

Üresen azért ne hagyj semmit, ki tudja, lehet, bemákolod a megoldást. De ha nem így történik, akkor sincs semmi, ez csak egy lépcső, ami bár hatalmasnak tűnhet, nem ezen múlik az életed. Néhány év múlva nevetni fogsz az egészen, később pedig már a kérdésekre sem fogsz emlékezni.