Középiskolai felvételi: így éld túl a stresszt!

A legtöbb diák iskolai pályafutásának első komolyabb stresszhelyzete a középiskolai felvételi. Hacsak nem vagy témazárók előtt is izgulós típus, előfordulhat, hogy most először kell szembenézned ezzel az érzéssel.

Sajnos nincs olyan ellenszer, ami a semmiből egy csapásra képes megszüntetni a stresszt. A jó hír viszont az, hogy erre általában nincs is szükség! A stresszt mindenki túl szokta élni, így te is túl fogod.

Különösen akkor, ha szem előtt tartod a következőket!

Tudjuk jól, hogy a „ne stresszelj, úgy még rosszabb lesz" típusú vigasztalás csak olaj a tűzre.

Pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha simán csak kikapcsolhatnánk az érzéseinket! Kár, hogy erre nincs lehetőség. Épp ezért a legjobb, amit tehetsz a nyugalmad megőrzése érdekében, hogy beletörődsz a kellemetlen érzésekbe is, és nem kezeled azokat akadályként. Nyugi, teljesen normális vagy, ilyen helyzetben mindenki ideges egy kicsit! Ráadásul az sem igaz, hogy mindenkire, minden esetben negatívan hat a stresszhelyzet. Ha egy kicsit hagyod magad izgulni és átélni a helyzet fontosságát, akár motiválhatod is magad vele, amitől könnyebben veszed majd az akadályokat.

Ehhez viszont fontos, hogy ne terheld még jobban a szervezeted!

Étkezés és folyadékbevitel tekintetében a stresszhelyzetben is maradj a megszokottnál. Ha egyébként simán fog az agyad öt csésze kávé nélkül is, miért lenne pont most szükség rá? Egy kis csoki viszont jól jön agyserkentőnek, de erre is vigyázz! Ha nem szokásod egyszerre megenni egy egész tábla csokit, inkább ne most kísérletezz vele, mert a túl sok édességtől lehet, hogy rosszabbul leszel. Ha fizikailag nem érzed jól magad, az hatással lehet a lelki állapotodra is.

Ne feledd: nem az életed múlik rajta!

Bár ilyenkor könnyű mindent negatív színben látni, az igazság az, hogy tényleg nem az életed múlik azon, hogy melyik középiskolába vagy gimnáziumba nyersz felvételt. A jövődet elsősorban nem az iskolád fogja meghatározni, hanem az, hogy Te mennyi energiát fektetsz a tanulásba és a fejlődésbe. Ez pedig nem múlik senki máson, csak rajtad!

Konda Nikolett