Hogyan tanulj hatékonyan? Segítség érettségihez, utolsó vizsgákhoz

Biztosan előfordult már veled, hogy képtelen voltál koncentrálni a tanulásra. Ilyenkor minden sokkal izgalmasabb: a telefonod, a falak körülötted, hirtelen megéhezel, megszomjazol vagy sürgősen fel kell hívnod egy ismerősödet. A helyzet nem olyan reménytelen, mint amilyennek tűnik. Olvasd el ezt a pár tippet, biztosan segíteni fog, hogy átlendülj a holtponton!

Szabadulj meg a telefonodtól

A legegyszerűbb módon a telefonoddal tudod pazarolni az idődet. Rejtsd el a készüléket, tedd az ágyad alá, egy másik szobába, vagy olyan helyre, ami messze van tőled. Észre fogod venni a változást, még ha laptopról tanulsz, akkor is. Bár a közösségi média felületek onnan is elérhetőek, mégsem olyan egyszerű pörgetni a hírfolyamot, mint telefonon.

Nassolj olajos magvakat, szedj vitaminokat

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően tudj koncentrálni, tanulni. Abban az esetben, ha extra segítségre van szükséged érdemes vitaminokat szedned, néha pedig rágcsálj magvakat, segíteni fog.

A helyzet nem olyan reménytelen, mint amilyennek tűnik.Fotó / 123rf

Teremtsd meg a környezetet

Nehéz olyan szobában tanulni, ahol kávéspoharak, ruhák és jegyzetek állnak halomban lényegében mindenhol. Takarítsd ki a szobádat! Ha ügyes vagy fél óránál biztosan nem tart tovább. A tiszta környezet jobb közérzetet biztosít, sokkal jobb lesz a hangulatod tőle. Csak a tanuláshoz szükséges tárgyaidat tedd az íróasztalodra, hogy redukáld a figyelemelterelő dolgok jelenlétét.

Kezdd el!

A legtöbbször az okozza a legnagyobb problémát, hogy el kell kezdened a tanulást. Ilyen esetben mozgasd át a tested, hallgass meg egy pörgős számot, ugrálj, táncolj, és gondolj arra, mi a célod az érettségivel vagy az egyetemmel. Ne hagyd, hogy egyetlen vizsga derékba törje a leendő karriered. Motiváld magad, és kezdj bele! Bizonyos idő elteltével, ha érdekes a tananyag, lehet, még kedvet is kapsz hozzá, hisz – egyetem esetében – nem véletlen jelentkeztél arra a szakra, amit épp tanulsz.