A középiskolai felvételi mumusa: a jelentkezési rangsorrend kialakítása

Középiskolai felvételizők, jó hírünk van: a nehezén már túl vagytok a középiskolai felvételinek. Valószínűleg már tudjátok az elért pontjaitokat, de ha még nem, akkor február 8-áig biztosan megkapjátok a hivatalos értesítést. A következő nagy lépés ezt követően a jelentkezési lapon a tanulmányi területek sorrendjének kialakítása, amely most biztosan minden családnak fejtörést okoz.

A középiskoláknak sok esetben eltérő pontszámítási rendszere van, ezért nem könnyű átlátni a helyzetet. Ráadásul azt is nehéz előre megbecsülni, hogy a tanulmányi eredményetek (hozott pontok) és az írásbeli felvételi pontszáma együtt vajon elég lesz-e a vágyott iskolában ahhoz, hogy behívjanak szóbelizni.

Ez egy sokismeretlenes egyenlet, de azért ne essetek kétségbe! Mutatunk nektek egy segítséget, mely nagyban megkönnyítheti kalkulációt.

Fontos azonban kiemelni, hogy ez csupán egy támpontot ad, és a megjelenített ponthatárok tájékoztató jellegűek, így a jövőre vonatkozóan csak becslési alapul szolgálhatnak!

A kalkulátort https://felvizsga.eu/ linken érhetitek el.

Itt beállíthatod, hogy:

  • 8, 6 vagy 4 osztályos gimnáziumba jelentkeztél-e,
  • milyen tanulmányi eredménnyel rendelkezel,
  • hány pontot értél el az írásbelin,
  • és melyik intézmény, melyik tagozatára szeretnél bekerülni.

A beállított szűrők alapján pedig láthatod, hogy az adott évben, az adott intézményben:

  • hány meghirdetett hely van összesen a tagozaton,
  • hányan jelentkeztek a korábbi években arra a tagozatra,
  • milyen pontszámmal hívták be szóbeli felvételire a diákokat,
  • mi volt a rangsorszáma és az összpontszáma az utolsóként felvett diáknak,
  • hányan jelentkeztek elsőként az adott tagozatra és ebből mennyit vettek fel végül,
  • illetve az elsőként felvett tanuló rangsorszámát.

Ez segíthet majd kialakítani nektek a jelentkezési lap kitöltéséhez a végleges listát. Arra figyeljetek, hogy rangsorrendben kell felsorolni a tanulmányi területeket, tehát ahova a legjobban szeretnél bekerülni, azokat írd legelőre.

A jelentkezési lapot a 4 és 8 osztályos gimnáziumoknál egyénileg kell kitölteni a kir.hu oldalon, míg a 9. évfolyamba jelentkezőknél az általános iskolátok intézi az adatok továbbítását legkésőbb február 19-éig.
Miután mindez megtörtént, a középiskolák megjelenítik a weboldalukon, hogy kiket hívnak be a szóbeli felvételire és ugyanitt olvashatjátok el annak felvételi követelményeit is.

Ezt követően a középiskolák szóbeli felvételijei február 23. és március 12. között lesznek, majd március 16-áig nyilvánosságra hozzák a tanulmányi területenként
elkészített felvételi jegyzékeket. Itt láthatjátok, hogy nagyjából hol helyezkedtek el a többi tanulóhoz képest a rangsorban az általatok választott intézményben.

Ha elbizonytalanodtatok az elért összpontszámotok alapján, vagy csak szimplán meggondoltátok magatokat a tanulmányi területek sorrendjével kapcsolatban, akkor azt március 22-23 között még módosíthatjátok a jelentkezési lapotokon (nem kötelező).

A végső sorrend legkésőbb 2021. április 30-ig kialakul, ekkor megtudjátok, hova vezet titeket a sors a következő évekre.

További kitartást kívánunk a felvételihez, és reméljük, teljesülnek a vágyaitok!