Középiskolai felvételi - Mennyi az annyi? Hány pontunk lett és az mennyit ér?

Hatvanötezer tanuló írta meg a 8 osztályos vagy 6 osztályos gimnáziumokba, illetve a 9. évfolyamba a matematika és magyar nyelvi írásbeli felvételit 2021. január 23-án.

Az írásbeli felvételi idén is megosztotta a vizsgázók és az őket támogatók (családtagok, pedagógusok) többszázezer fős táborát.

A 2021-es feladatsorokban az egyik tábor szerint volt olyan feladat (például a 9. évfolyamos magyar nyelvi feladatlapban a halandzsa szöveg), amely kiemelkedően nehéz volt és egyébként is kevés volt a 45 perc a feladatlapok teljes kitöltésére. A másik tábor szerint a korábbi évek feladatsoraihoz hasonló volt idén is a feladatok összeállítása.

Úgy gondoljuk, inkább az első tábornak lehet inkább igaza, ha megnézzük a felvizsga.eu oldalon lévő 9. évfolyamos felvételi eredmények összesítő ábráját.
Ez eddig 42 iskola adatait tartalmazza, és folyamatosan bővül újabb iskolák által küldött eredményekkel.

A jelenlegi összesítés szerint átlagosan a két tantárgyban idén 2,45 ponttal szereztek kevesebb pontot a lehetséges 100-ból a vizsgázók, mint 2020-ban. Ezen belül is a magyar nyelvi felvételi az oka a csökkenésnek, itt 2,35 ponttal kevesebb most az átlag, mint tavaly (a matematika csak 0,09 ponttal kevesebb, így az a különbség elhanyagolható).

Természetesen ahogy mindig, most sem teljesen az abszolút érték számít, hanem az, hogy a kinézett középiskolák hány pontnál fogják meghúzni a szóbeli felvételire behívás ponthatárát.

Amikor az írásbeli felvételik átlagpontja alacsonyabb, akkor a szóbeli behívás ponthatára is alacsonyabb általában, így mindig az a lényeg, hogy az átlaghoz képest hogyan teljesít az adott diák.  

A számolgatás, esélylatolgatás már minden érintett családban elindult: bár az eljárási rend szerint hivatalosan 2021. február 8-ig kell értesíteni a felvételizőt az elért pontokról, sok iskola közzétette már az eredményeket a honlapján vagy kiküldte emailben a szülőknek. Emellett a felvételit követő 8 napon belül az iskoláknak lehetőséget kellett biztosítani a feladatlapokba történő betekintésre is. Így a felvételizők döntő többsége már biztosan tudja, hány pontja van, és nagyságrendileg így már kikalkulálható, mely iskolák biztosan nem jöhetnek szóba.

Ebben óriási segítség a szülőknek a felvizsga.eu oldalon található kalkulátor, amelyben megadva a hozott pontokat és az írásbeli felvételin elért pontszámokat, megnézhető, hogy az előre kinézett iskolákban a tavalyi szóbeli ponthatárt közelíti-e a gyermek jelenlegi pontjainak száma vagy nagyon messze áll tőle.

Ha csak pár pont hiányzik, akkor mindenképpen érdemes felvenni az adott iskolát a jelentkezési lapra, mert lehet, hogy az iskola az idei alacsonyabb átlagpont miatt csökkenteni fogja a behívási ponthatárt és - még alulról súrolva ugyan - éppen becsúszik a gyermekünk a szóbeli felvételire.

Ott aztán mindenkinek új esélye van, csak el kell kápráztatni a felvételi bizottságot, és biztos a siker a bejutáshoz. Sok sikert kívánunk minden felvételizőnek!