Ez a lehetőség előtted is nyitva áll! - Duális képzés

Sokat hallottál már a duális képzésről, de sosem tudtad, hogy miért jó? Miért reklámozzák annyira? Ha te is szeretnél többet tudni róla, akkor ez a cikk neked szól!

A képzési típusokkal korábban már foglalkoztunk egy másik cikkünkben és ejtettünk már szót a kooperatív képzésről is. De mi a helyzet a duális képzéssel?

A felsőoktatási duális képzésben való részvételre Magyarországon 2015 szeptemberétől van lehetőség. Jelenleg 27 felsőoktatási intézményben, összesen 45 alap- és 47 mesterképzési szakon lehet duális képzési formában felsőoktatási tanulmányokat folytatni. Duális képzés agrár, egészségtudomány, gazdaságtudományok, informatika, műszaki, természettudomány képzési területen, valamint szociális munka alapképzési szakon folytatható. A választható képzések és gyakorlóhelyek listája a felvi.hu oldalon megtalálható.

A duális képzés lényege, hogy a duális hallgató az elméleti oktatásban a többi hallgatóval együtt vesz részt a főiskolán, egyetemen, a gyakorlatot azonban partnerszervezetnél tölti. Hallgatói szerződést kötnek vele, mely szerint fizetést kap, illetve szabadság is jár neki.

De miért jó?

Mert magában foglalja a gyakorlatot, a jövedelmet és a diplomát:

  • A duális hallgató gyakorlatai során szakképzett mentorok segítségével munkatapasztalatot szerez, mellyel hatalmas előnyhöz juthat karrierjének elindításában,
  • valamint a duális képzés teljes ideje alatt fizetés illeti meg.
  • Az elméleti képzésben nem duális hallgatótársaihoz hasonlóan vesz részt, velük egyenértékű diplomát szerez.
  • A felsőfokú végzettség számos területen jelent előnyt a munkaerőpiacon.
  • A duális képzési gyakorlóhelyek a kiválasztott hallgatókkal hallgatói munkaszerződést kötnek.

Hogyan működik a hallgatói munkaszerződés?

  • A munkaszerződés alapján a hallgatónak a duális képzés teljes idejére – mind a gyakorlati, mind az elméleti periódusok alatt – havi fizetés jár.
  • A fizetés legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 65 százaléka. A gyakorlattal (tényleges munkával) töltött napokra vonatkozóan fontos, hogy a gyakorlati napoknak a teljes képzési időt tekintve el kell érniük a szorgalmi időszak napjainak legalább 75 százalékát.
  • A duális képzésben részt vevő hallgatók órarendje ugyanolyan, mint a hagyományos képzési formában tanuló hallgatóké, ugyanazt az elméleti tudást is kapják meg.
  • A különbség a gyakorlati ismeretek megszerzésében, időbeosztás szempontjából pedig a vizsgaidőszakokban és a szünetekben van, hiszen a képzés gyakorlati részének letöltése legnagyobb részt ezekben az időszakokban történik, a felsőoktatási intézmény és a duális képzési gyakorlóhely által közösen elkészített, félévekre és tantárgyakra lebontott Egyeztett Duális Képzési Programnak megfelelően. A hallgatót életkorától függően évi minimum 20 nap szabadság illeti meg.

Ha szeretnél még bővebb információkat kapni arról, hogy miért érdemes duális képzésre jelentkezni, akkor tovább tájékozódhatsz a felvi.hu duális képzés oldalán, illetve megnézheted azt is, hogy miért jobb a duális diploma.

Tudj meg többet a duális képzésről és arról, hogyan jelentkezhetsz rá.

Magyar Krisztina