Még néhány napig lehet beadni a középfokú jelentkezéseket

Fontos döntést kell meghozniuk a nyolcadikosoknak és családjaiknak: február 19-éig adhatják be ugyanis középfokú jelentkezésüket a diákok, akik számára egyértelműen jó választás lehet a megújult szakképzés. Mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatott: a kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ehhez pedig egyértelműen jó választás lehet a megújult szakképzés. A gazdaság-újraindítási akcióterv 172 milliárd forinttal támogatja a rendszer egyetemi továbbtanulást megkönnyítő tartalom- és eszközfejlesztését.

Megújult szakképzési rendszer

  • Sokan még nem tudják ennyi idős korukban, felnőttként mivel is szeretnének foglalkozni, ezért a szakképzési rendszert úgy alakították ki, hogy a diákoknak először csak ágazatot kelljen választaniuk. Így egy alapozó képzés után, már bővebb ismeretek birtokában, sokkal átgondoltabban dönthetnek egy konkrét szakma mellett. Az ötéves, érettségit is adó technikumokban két, a hároméves szakképzőkben egy év után történik a szakmaválasztás.
  • A megújult rendszer viszont azok számára is rendkívül előnyös lehetőséget kínál, akik már nyolcadikos korukban tudják, hogy az érettségi után mit szeretnének tanulni. Az okleveles technikusképzésben a diákok a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik el a középiskolát. Ezután automatikusan folytathatják a tanulmányaikat az adott felsőoktatási intézményben, ahol ráadásul rövidebb idő alatt végezhetnek, mint a gimnáziumból érkezett társaik. A szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felvételin az is, ha valaki a mérnökkkképzés előszobájának tekinthető technikumból érkezik.

Azok számára, akik a lehető leghamarabb - akár érettségi nélkül is - szeretnének munkába állni, a szakképző iskola a lehető legjobb választás, hiszen három év alatt minden szükséges ismeretet megszerezhetnek ezekben az intézményekben.

A megújult szakképzési rendszerben - ettől a tanévtől kezdve, felmenő rendszerben - ösztöndíjat és munkabért is kapnak a diákok.

forrás: MTI