Mindent a duális képzésről!

Sokat hallottál már a duális képzésről, de még nem tudod, hogyan kezdj neki? Mutatjuk, mit kell tenned hozzá!

A képzési típusokkal korábban már foglalkoztunk egy másik cikkünkben és ejtettünk már szót a kooperatív képzésről is. De mi a helyzet a duális képzéssel? Az előnyöket és a tudnivalókat már összeszedtük neked, itt most arra adunk neked választ, hogyan tudsz rá jelentkezni!

Kétlépcsős jelentkezési rendszer

Fontos, hogy a jelentkező mind a felsőoktatási intézménybe, mind a partnerszervezethez felvételt nyerjen, tehát el kell érnie a központi felvételi eljárásban meghirdetett képzés minimális ponthatárát, valamint a partnerszervezet kritériumainak is meg kell felelnie.

A felsőoktatási duális képzésre – mint a hagyományos képzések esetében is – a felvi.hu-n keresztül jelentkezhetnek a felvételizők. A duális képzési formában induló szakokat az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt, az intézmények meghirdetett képzéseinél lábjegyzet jelöli. Aki ezt a képzési formát választja, minden esetben a 2-es lábjegyzettel ellátott szakot, szakokat kell megjelölnie.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az E-felvételi rendszerében a lábjegyzet már nem jelenik meg, így szükséges lehet annak ellenőrzése, hogy a felvételiző valóban a számára megfelelő képzésre jelentkezett-e. Ez a felvételinek az első, úgynevezett intézményi része.

Felvételi menete duális képzésre
Felvételi menete duális képzésreFotó / felvi.hu

Gyakorlóhely

A felvételi másik része a felsőoktatási intézményekkel együttműködő duális képzési gyakorlóhelynél történő kiválasztás. A gyakorlóhelyek előzetes jelentkezést hirdetnek azok számára, akik duális képzésben szeretnék folytatni felsőoktatási tanulmányaikat. A leendő hallgatók kiválasztásáról a gyakorlóhelyek saját szempontjaik, igényeik szerint, önállóan döntenek. Az interjúk során a jelentkezők

  • gyakorlati jártasságát,
  • szakmai érdeklődését,
  • motivációját,
  • elkötelezettségét,
  • valamint nyelvtudását egyaránt felmérhetik.

A jelentkezésre vonatkozó bővebb információért (jelentkezés menete, beküldendő dokumentumok, határidők) érdemes a duális képzési gyakorlóhelyeknél, valamint a felsőoktatási intézményeknél érdeklődni.

A felvételi döntésről (sikeres, illetve sikertelen jelentkezés esetén egyaránt) a gyakorlóhelyeknek még a központi felvételi eljárás sorrendmódosítási határideje előtt értesíteniük kell a jelentkezőket. Így a leendő hallgatóknak még lehetőségük van végleges döntést hozni arról, hogy hol szeretnék tanulmányait folytatni.

Ha mind a felsőoktatási intézménybe, mind pedig a gyakorlóhelyre is sikerült a felvételi, akkor erről a két fél értesíti egymást, illetve információt adnak a felvételizőknek a további teendőkről (hallgatói munkaszerződés megkötése, intézményi beiratkozás időpontja, egyéb adminisztratív kötelezettségek).

Sikeres partnerszervezeti és intézményi felvételit követően a beiratkozáskor a hallgatónak jeleznie kell a duális képzésben való részvételre vonatkozó szándékot.

A duális képzés nagyon jó lehetőség, ne hagyd ki!

Magyar Krisztina