Műhelyiskola a legnehezebb sorsú tanulóknak!

A műhelyiskolai képzés célja, hogy piacképes részszakmához juttassák a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalokat. Mutatjuk a részleteket!

A 2020-ban megújult szakképzési rendszer sokféle irányból érkező fiatal számára teszi lehetővé, hogy a szándékaikhoz és készségeikhez legjobban illeszkedő, a munkaerőpiacon jól értékesíthető tudást sajátíthassanak el.

A műhelyiskola program azokon segít, akik a hagyományos oktatást végzettség nélkül, beszűkülő kilátásokkal hagyják el.

Az állami fenntartású intézmények közül jelenleg kilencben, köztük Dabason, Nagykanizsán és Tiszalökön szerezhetnek részszakmát tantárgyak és buktatás veszélye nélkül, személyre szabott mentorálással a tanulók. A programba bekapcsolódó fiatalok fém-, textil- és asztalosipari részszakmák mellett szobafestő, szakács és pincérsegéd képzésben vesznek részt. Felkészülésüket a mester mellett mentortanár is figyelemmel kíséri, ösztönzi.

A műhelyiskolai képzés célja, hogy piacképes részszakmához juttassák a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalokat.
A műhelyiskolai képzés célja, hogy piacképes részszakmához juttassák a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalokat.Fotó / 123RF

Az új típusú képzés kísérleti jelleggel már kilenc szakképző intézményben és két egyházi, karitatív szervezetnél érhető el. A szervezetek egyike, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány sikeresnek tartja a műhelyiskola program első negyedévét.

Az alapítvány tapasztalatai szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósuló pilotprogram hatékony és hiánypótló lehetőség a már lemorzsolódott tanulók esélyeinek javítására.

A szervezet kiemelte, hogy 2011-es létrejötte óta komplex munkát végez a legnehezebb sorsú tanulók felzárkóztatásáért, így részt vállal a hátrányos helyzetűek foglalkoztatottságának növelését célzó új programban is.

A mostani tanévben két helyszínen, négy részszakmában (Gyöngyösön pincér- és szakácssegéd, Tiszaburán lakástextil-készítő és famegmunkáló részszakmában) valósítják meg a projektet, húsz - nyolc osztályt végzett - tanuló bevonásával.

Thaisz Miklós, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, a program fontos pillére a nyitottság és a rugalmasság, hiszen minden diáknak más a háttere. Ezért mindannyiukkal egyénre szabott megállapodást kötnek, a diákok az ösztöndíjat is e szerinti ütemezésben kapják. Az alapítvány szerint az eddigiek - a vírushelyzet ellenére is - sikeres koncepcióról tanúskodnak.

Céljuk, hogy minél több településen felmérjék, milyen szakmákra van munkaerőpiaci igény, mi az, ami népszerű az érintettek körében és mihez találnak partnereket helyben.

Thaisz Miklós, bízik abban, hogy akár már ősztől országossá válhat a program.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Don Bosco Szalézi Társasága és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány indított műhelyiskolai képzést.
Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a képzés nem iskola jellegű, hanem inkább egy mester-inas viszonyon alapuló közös munka. A műhelyiskolák akár teljes szakma elsajátítását is megalapozhatják, mert a programban résztvevők megszerzett ismereteik beszámításával szakképző iskolában folytathatják a tanulmányaikat.

Magyar Krisztina

forrás: MTI