Mérsékelték a korai iskolaelhagyást!

A diákok korai iskolaelhagyásának csökkentése volt a célja annak a sikeres hároméves projektnek, amelyet a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum valósított meg. Mutatjuk a részleteket!

Az oktatást, felzárkóztatást, eszközbeszerzést magában foglaló program eredményeként az intézményekből kevesebb tanuló morzsolódott le. Az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 programból elnyert csaknem 540 millió forintos forrásból az alapkészség-fejlesztést és a korai iskolaelhagyás szempontjait figyelembe vevő infokommunikációs és szakmai oktatást segítő eszközöket vásároltak.

Matematikát, programozást és robotikát oktattak a diákoknak, és ezt többek között a robotépítésnél, 3D-nyomtatásnál, lézervágásnál, illetve a fa- és fémmegmunkálásnál hasznosították.A programban felmérték a 9. osztályos tanulók kompetenciáját, és ennek eredménye alapján

  • a tanulók mintegy tíz százalékát kis létszámú csoportokban fejlesztették,
  • három év alatt 3,3 százalékkal csökkent a korai iskolaelhagyók száma (ez több mint 150 diákot jelentett),
  • javultak az érdemjegyek is.

A szakképzési centrum vezetői és pedagógusai közül 220-an vettek részt továbbképzéseken. A tíz tagintézmény mindegyikében megvalósítottak valamilyen részprogramot, egyebek mellett roma mentori segítséget nyújtottak a rászorulóknak, előadásokat tartottak a kiközösítés- és zaklatásmentes iskolai légkör megteremtéséért, továbbá nyári táborokat és színházlátogatást, a sikertelenül vizsgázó diákoknak pedig felkészítő korrepetálást szerveztek.

forrás: MTI