Középiskolai felvételi - 7 tipp, hogy ne szúrd el a szóbeli felvételit!

Még alig tértél magadhoz az írásbeli felvételit követően, máris elkezdődtek a szóbeli felvételik. Tudjuk, hogy nehéz újra feltornázni a lelkesedésedet és megint megpróbálni maximálisan teljesíteni, de ne aggódj, van néhány tanácsunk, amiket követve tutira nem fogod elszúrni a szóbelit!

Ez az időszak most két-három hétig tart, és van pár fontos dolog, ami iskolától független és mindegyik szóbelin a hasznát fogod venni. Lássuk, mik ezek!

1. Csekkold az iskolák weboldalait mindennap!

Mivel a legtöbb iskola nem küld külön értesítést a szóbeli vizsgád időpontjáról, fontos, hogy ne veszíts időt és a lehető leghamarabb megtudd, mikorra hívtak be. Ehhez azt javasoljuk, készíts az internet böngésződben a könyvjelzők között egy Felvételi mappát, oda vedd fel az adott iskolák URL címeit. Így akár naponta többször is át tudod futni az oldalakat két perc alatt, hogy van-e új info a témában.

2. Nézd meg mások felvételi élményeit!

Nagy eséllyel kíváncsi vagy rá, mi fog történni bent a teremben, amikor a felvételi bizottság előtt ülsz. Jó hírünk van: a http://www.gimiskola.nhely.hu/ weboldalon kiválaszhatod az adott iskolát és elolvashatsz pár beszámolót, hogy mások mit tapasztaltak ott a felvételin.

3. Most az egyszer ne késs el!

Ha egyébként késős típus vagy, most akkor is próbálj meg időben odaérni. Általában 15 vagy 30 perccel korábban kérik az érkezést, ezt tartsd is be. A szüleidet a járvány miatt most nagy valószínűséggel nem fogják beengedni az épületbe, erre is készülj előre, hogy egyedül kell majd megtalálnod a termet. Írd fel magadnak előre a terem számát, ahova menned kell.

4. Fontos dolgok, amik kelleni fognak a felvételin

Legyen nálad személyi- vagy diákigazolvány, ezzel kell majd igazolnod magadat a vizsgán. Vigyél egy tollat és papírlapot is magaddal, mert sok helyen adnak felkészülési időt is az elbeszélgetés előtt. Ezt használd ki, írj magadnak vázlatpontokat, hogy miről szeretnél mindenképpen beszélni. Legyenek nálad az okleveleid, érmeid, ha rá tudod terelni a témát az eddig elért eredményeidre, akkor sínen vagy. A biztonság kedvéért vidd el magaddal pár iskolai füzetedet, lehetőleg azokat, amelyikben szépen írtál :D

Ezeket a tippeket követve tutira nem fogod elszúrni a szóbelit!
Ezeket a tippeket követve tutira nem fogod elszúrni a szóbelit!Fotó / Shutterstock

5. Nem most kell a bulizós outfit

Nem szükséges ünneplőben (fehér felső, fekete alj) menni a szóbelire, de az fontos, hogy az alkalomhoz illően, ápoltan jelenj meg a beszélgetésen. Jobb, ha már most hozzászoksz az elvárásokhoz. Kerüld a haspólót, a dekoltált blúzt, a miniszoknyát, a szakadt farmert és persze a túlzott ékszerhasználatot. Ha szoktál sminkelni, most inkább kerüld a feltűnést, maradj természetes.

6. Győzd meg a bizottságot!

Ha azt szeretnéd, hogy Téged vegyenek fel, győzd meg a felvételi bizottságot arról, hogy érdemes Téged választani. Amikor belépsz, köszönj hangosan, keresd a szemkontaktust, legyél bátor, talpraesett. Légy udvarias és természetes. Próbálj meg folyamatosan beszélni, de ne szakítsd félbe a másik felet.

7. Ne IQ-ból nyomd le a bemutatkozást!

Mindegyik helyen meg fognak kérni, hogy mondj magadról pár mondatot. Erre készülj fel előre, ne ott improvizálj. Előnyt jelent, ha tudsz valami olyan érdekes dolgot mondani magadról, amire emlékezni fognak utólag is a felvételi bizottság tagjai (de arra figyelj, hogy ez pozitív élmény legyen nekik :D). Lehet egy egy különleges hobbi vagy érdeklődési kör, esetleg egy érdekes részlet a múltadból.

Néhány kérdés, amire érdemes előre átgondolni a válaszaidat:

 1. Miért szeretnél ebbe az iskolába járni?
 2. Miért szeretnéd az adott nyelvet tanulni?
 3. Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?
 4. Milyenek a társas kapcsolataid, mi a fontos neked a barátságokban?
 5. Sportolsz-e rendszeresen, miket próbáltál már ki?
 6. Milyen a kapcsolatod a családtagjaiddal?
 7. Mi az a három dolog, ami értéket képvisel számodra az életedben?
 8. Melyik 3 tulajdonsággal tudnád magad jellemezni leginkább?
 9. Mit szeretnél érettségi után csinálni, vannak-e már terveid?
 10. Mikor voltál utoljára színházban, mit néztél meg
 11. Milyen könyvet olvastál utoljára és mi a kedvenc könyved?
 12. Szoktál-e múzeumba, kiállításra járni?
 13. Mit teszel a saját szinteden a környezetvédelemért?

Nem is olyan nehéz, ugye? Menni fog ez, mi mindenesetre nagyon szurkolunk!