Online nyelvvizsga: hol és hogyan?

A jelenlegi járványügyi helyzetben is lehetséges államilag elismert, érvényes nyelvvizsgát szerezni, online formában! Ha most felvételizel egyetemre vagy idén diplomázol, ne hagyd ki a lehetőséget!

Hogyan működik az online nyelvvizsga:

A virtuális vizsgához szükséged lesz egy jól feltöltött laptopra vagy egy asztali számítógépre, megbízható internetelérésre, jó minőségű webkamerára és mikrofonra. Ezek mellett kelleni fog egy másik eszköz is, mely lehet szintén laptop vagy mobiltelefon, amivel egy másik szögből tudod magad venni vizsga közben a csalás elkerülése érdekében. Az az ideális, ha a vizsgát egy csendes helyiségben tudod letenni, ahol nem zavar téged senki. Minden felszerelésnek beállítva és kipróbálva kell állnia a vizsga megkezdésekor.

Ugyanolyan komoly az ellenőrzés, mint az élő vizsgáknál

Azt, hogy az online vizsga egyenértékű legyen az élő nyelvvizsgával, intézkedések egész sora biztosítja. A személyazonosságot igazoló dokumentumokat előzetesen fel kell tölteni egy felületre, majd a vizsga kezdetekor a jelentkezőket arcfelismerő program azonosítja, ami szkenneli az arcodat és követi a billentyűzet és egérhasználatot is. A vizsga alatt a webkamerád felvételét rögzíti a rendszer, mely szükség esetén visszanézhető. A második kamerád képét, amin az asztalod és a képernyőd is látszik, egy virtuális teremfelügyelő figyeli.

Hol lehet államilag elismert online nyelvvizsgát tenni?

Online nyelvvizsga szervezéséhez a vizsgaközpontoknak kérvényt kell benyújtaniuk az Oktatási Hivatalhoz. Jelenleg akkreditált, államilag elismert online nyelvvizsgát tudsz szerezni az:

  • Euroexam,
  • Origo,
  • iTolc,
  • iXam központoknál.

A számítógépes nyelvvizsga szabályai és menete mindenhol eltér bizonyos mértékben, így érdemes a szervezők oldalán utánaolvasni a pontos procedúrának.

Csesznok Flóra