Duális képzés: hogyan jelentkezzek?

Ha sokat hallottál már a duális diploma lehetőségéről, de nem tudod, mire jó, akkor sorozatunk első részében megmutatjuk az előnyeit és azt is, hogyan tudsz rá jelentkezni! Eláruljuk: jócskán megéri belevágni!

Biztosan sokat hallottál már a duális képzésről és ennek lehetőségeiről, de talán még mindig nincs elegendő információd róla ahhoz, hogy foglalkozz vele. Most túl vagy a felvételin és azt gondolod, hogy hátradőlhetsz, de hidd el, akad még tennivaló! Bár a következő fejezet az érettségi és az ahhoz köthető feladatok sokasága, azért tudunk olyat javasolni, hogy meggondold magad!

Mi a képzés lényege és mikor lehetek duális hallgató?

A képzési típusokat már összeszedtük neked korábban és írtunk már arról is, hogy a duális képzés alapvetően a felsőoktatási intézmények és a vállalatok együttműködéséről szól, amely rengeteg olyan lehetőséget rejt magában, amire nem gondolnál! Ha érdekel a dolog, akkor most lássuk, hogyan kell rá jelentkezni!

Duális hallgató akkor lehetsz, ha a központi felvételi eljárás során felvételt nyersz a választott intézménybe és kiválaszt egy cég is, amely együttműködik az egyetemmel a képzés megvalósításában.
Mivel a duális intézmények a felsőoktatási intézmények bizonyos szakjaihoz csatlakoznak, fontos idejében tájékozódnod arról, hogy melyik intézmény, milyen szakon indít duális képzést, illetve arról is, hogy mely cégekkel áll kapcsolatban az általad választott intézmény.
Ha már tudod, hogy milyen szakon szeretnél továbbtanulni, érdemes azt is megnézni, hogy van-e olyan cég, amelyik több felsőoktatási intézménnyel is partnerségben áll.

Kétlépcsős felvételi eljárásA sikeres felvételi értesítőt követően egy vállalatot is választanod kell, ahová menni szeretnél majd. A vállalatok a kiválasztási folyamatokat maguk szabják meg, abba a felsőoktatási intézményeknek nincs beleszólásuk. Érdemes azonban hasonlóképp készülnöd mintha állásinterjúra mennél:

  • motivációs beszélgetés,
  • nyelvtudást felmérő teszt,
  • beküldendő feladat,
  • vagy akár szituációs gyakorlat is előfordulhat.

Bővebb információkért olvasd el további cikkeinket is a témában az unilife-on, keresd az intézményeknél a duális kapcsolattartókat, illetve tájékozódj a dualisdiploma.hu oldalon! Ha kérdésed van, írj a dualis@oh.gov.hu email címre!

Magyar Krisztina